DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 10-07-2023 11:47

BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ?

Genel seçimler yapıldı, muhalefet mağlup oldu, Cumhurbaşkanı ve partisi kazandı. Şimdi önümüzde yeni bir seçim daha var. Hem ülke için hem de siyasi partiler için oldukça önemli bir seçim. Büyük şehirlerdeki belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçimleri farklı bir değerlendirme konusu olurken, diğer il, ilçe ve beldelerdeki belediye seçimlerinin önemi de farklı bir değerlendirme konusu.

Sekiz ay sonra yapılacak olan belediye seçimlerinde elbette siyasi partilerin belediye başkan adaylığı için çok sayıda başkan aday adayları da olacaktır.

Bazı konuları hatırlamakta fayda var.

Öncelikle vaatsiz siyaset olmaz. Ancak vaatlerin de ayaklarının yere basıyor olması gerekir.

Sonra siyaset günü iyi okuyabilmek olduğu kadar, adayların bilgisinin, yapısının ve mali durumunun da yeterli olması gerekir. Yalnız bilgi yetmez, siyaseti de bilmek gerekir.

Siyaset alanı statik değil, dinamik bir alandır. Seçmen de müşteri değildir.

Siyaset yapmak için bilgi gerekir ama particilik için bilgiye gerek yok.

Mesela Elazığ’daki il merkezinde veya ilçe ve beldelerden birinde belediye başkan adayı ve belediye meclis üyesi olmaya hazırlanırken bazı sorunları ve bu sorunların nasıl çözüleceğini iyi çalışmış olmak gerekir. Çünkü birden fazla dönem aynı yerde belediye başkanlığı yapıp hala başkanlık yaptığı yöreye dişe dokunur bir uygulamaya geçmemiş ilçe ve belde başkanları inşallah yoktur.

Aday olmak isteyen fert aday olacağı il, ilçe ve beldenin olası problemlerinden olabilecek, kültürel konuları ve içme suyu, atık sular ve temizlenmesi, pahalılık, ulaşım, turizm, işsizlik, eğitim konularındaki sorunların nasıl çözümleneceğini ve bu işler için yapacağı harcamanın finans kaynağını iyi bilmesi gerekir ki; topluma bunu anlatabilsin.

Elazığ merkezde son yıllarda yapılan projeler gibi projeler 60 yıldan beri yapılıyor olsaydı, herhalde şimdi yaşamakta olduğumuz bazı sorunlar belki de olmayacaktı. Daha başka projeler gündeme gelebilirdi.

Bir dönem Kayseri Büyükşehir belediye başkanlığı yapan ve 28 Şubat yönetimi tarafından hapse atılan Ş. Karatepe’ye; “Başkanlık yaptığınız süre içerisinde gönül rahatlığı ile ifade edeceğiniz bir projenizi söyleyebilir misiniz” diye bir soru sormuştum 2000 yılında. O da; “Başkanlık yaptığım 4,5 yıllık dönemde hiçbir imar tadilatı yapmadım” demişti. Oldukça önemli bir konuydu bu imar tadilatı, çünkü bu alan rantın döndüğü bir alandır.

Sayın Cumhurbaşkanı haklı olarak zaman zaman “Kültür konusunda arzu ettiğimiz yere gelemedik” diyor.

Halbuki kültür alanında verilmesi gereken mücadele bir zihniyet mücadelesidir. Ülke yönetiminde söz sahibi olan taraf kendi hayat felsefesini ve yaşama biçimini kamusal alanda rahatlıkla sergileyebilmelidir.

Yerel yönetimler bu konuyu, modernitenin anlayışını ve etkilerini gidermek şeklinde değil de, sadece belli kişi ve gruplara kaynak kullandırmak şeklinde anlıyorlarsa, bu toplum daha çok  “şiir-şarkı gösterilerine, panayır kafasındaki festivallere, kimseye hitap etmeyen, düşünce dünyasına da seslenmeyen aksiyonlara” para harcandığına şahit olacaktır. Aksiyon yapmak elbette önemlidir ama hedef yalnız etkinlik düzenlemek değil kamusal alanı yönlendirmek, insanların zevklerini, ilgilerini, yaşam biçimlerini etkilemek, kendi öz kaynakları üzerinden cazip içeriklerle yönelimleri belirlemek olmalıdır zannederim.

Yalnız merkezi hükümetin değil, belediyelerin de elli yıl öncesine ait paradigmaların yerine çağa uygun paradigmalar üretmek gibi bir hedefleri olmalı. Bu alanda söz söyleyenlerin Sayın Cumhurbaşkanı’nı iyi anlayıp statükoyu ve küresel kültürü tesirsiz kılma hedefleri olmalı. Eğer bu işte söz sahibi olan insanların eski uygulamalarla pek de sorunları yoksa konuyu tekrar düşünmek gerekir.

Sanatçıyı, yazarı koruyup kollama, onlara “iş verme”, kültür şölenleri, toplantılar düzenlemeyi kültür sayanlar, bu konuda politika belirleyenler, müteahhitlik hizmetleri ve arsa rantını kültürden mühim görenlerle aynı kafa yapısında demektir.

Belediyelerin kültür, fikir ve yayın faaliyeti yapmalarını, bir takım içten pazarlıklı ve yerel kültürü aşamamış insanlarla yaparak seviyeyi düşürmemelerine dikkat edilmelidir. Bunu sıklıkla görmeye başladık. Oysa bu kadroların AK Parti iktidarına sadece faydalanılacak bir figür olarak baktıklarını ilgililer hariç bütün âlem biliyor.

Kültür yolu, şiir şöleni, edebiyat günleri gibi panayır tarzı aktivitelerin kültürel değişime yol vermeyeceğinin bilinmesi gerekir; bunlar şehirli orta sınıfın hafta sonu etkinliklerinden birini oluşturur sadece. Bu aksiyonlar sadece birilerine para kazandırır o kadar.

Yüksek bütçeli yazı atölyeleri, yazar okulları da bir düşünce ortamı oluşturmak, kültür havzası açmak için elverişli olmadığı gibi, mikro cemaatler tesis ettiğinden daha menfi sonuçlara yol açabiliyor.

Kaliteli, eko-politikten, uluslararası konjonktürden haberdar, neyin kültür, sanat, edebiyat, fikir olduğunu bilen kadrolarla bu iş yapılmalıdır.

Kültürel faaliyetler serbest etkinliklerle değil planlı, programlı, etraflı bir düzen teşkiliyle inşa edilir.

Gerçek bir kültür savaşı fikrini Sayın Cumhurbaşkanını takip ederek anlamak mümkündür. Belediyelerimiz bu konuda dikkatli olmalıdırlar.

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu