DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ
Giriş Tarihi : 02-07-2023 23:00

KURTLA KUZUNUN HİKÂYESİ 

Kıssa’ları bilirsiniz. Kıssalarda hedef yoktur.

Kıssalar anonimdir.

Kıssalar bir köşe yazarının can simididir.

Yazarın o gün için dişe dokunur, kayda değer bir yazısı olmayınca ya havadan bahseder ya sudan yâda kıssa’dan…

Bizde bugün öyle yaptık.

Merhum Şair Eşref’in deyimi ile “Numarasız gözlük” gibi bir yazı hazırladık.

İsteyen alsın, gözüne taksın diye… 

KURTLA KUZU

Hikâye bu ya... Kurtla, kuzu her nasılsa arkadaş olmuşlar.

Olur mu demeyin sakın. Bizim siyasilerimizden başka herkes ve her canlı kardeş olabilir.

Kurt kuzuyu, kuzuda kurdu sevmiş biri birlerine sevgi ile bağlanmışlar, Biri birlerine kardeş demişler.

Kuzu henüz hayatının baharında hiçbir deneyimi, hiçbir tecrübesi yok.

Kurt ise adı gibi kurt…

Güneyi kuzeyi otlamış,

Kurt “Aslanda kim?. Ormanların tek hâkimi benim benden başka büyük yok” der dururmuş.

Kuzu kurda gereken hürmeti gereken saygıyı asla ihmal etmiyor, onun peşinden yürümekle kendini emin ellerde hissediyordu.

Öyle bir meleyişi vardı ki kurdun ardında görülmeye değerdi.

Derken kurtla kuzu uzun bir yolculuk için bir gemiye biniyorlar.

Gemi okyanusun uçsuz bucaksız sularında günlerce yol alıyor.

Eldeki yiyecekleri, içecek suları da tükeniyor.

Fena halde acıkan kurdun karnı zil çalmaya başlıyor.

Aç kurt bir büyük iştahla kuzuya bakarken bir taraftan da midesinden gelen açlık horultularını dinliyor, iştahı kabarıyor ama kuzuya verdiği sadakat sözü aklına geliyor.

Kuzuyu yemekten vazgeçmeye çalışıyor.

Bu kez açlık hissi baş gösteriyor dayanılmaz bir açlık hissi kavuruyor bedenini.

*

Bir öğlen vakti güneş tam tepelerinde!..

Açlık ve susuzluk kurdun gözlerini karartıyor, başını döndürmeye başlıyor.

Ve…

Yanı başında kendinden geçmiş kuzuya dönerek "Hey arkadaş toz etme" diyor.

Zavallı kuzu kurdun hitabetinden ve de bakışlarından kendisini yiyeceğini anlıyor ama kaçacak,  göçecek, sığınacak yeri yok bir teslimiyet içinde;

"Kurt kardeş” diyor… Beni yiyeceksen hiç durma ye. Ama bana toz ediyorsun deme okyanusun ortasında hele bir geminin güvertesinde toz mu olur? Senin niyetin beni yemekse o başka”  Der.

*

Kurt kuzuyu yemiş mi yememiş mi orasını bilemem ama sevgili okurlarım siz,  siz olun bu zamanda düşmeye görün. Hele hele kurtlarla asla dans etmeyin. Kurtlarla kardeş de olmayın, kuzu yerine konulmayın kurtların kardeşliği karınları tok olduğu sürece devam eder acıkınca biter kardeşlikleri…

Ve o zamanda Allah korusun sizleri yemeye kalkar…

İsterseniz dönünde siyasetimize ve siyasetçilerimize bir göz atın hepsi biri birinin kuyusunu kazmaya çalışıyor.

BU ZAMANDA DÜŞMEYESİN 

Güngörmüş, devran sürmüş bir köy ağası varlığını yitiriyor.

Elinde avucunda ne varsa harcıyor.

Harmanında, kilerinde bir şey kalmıyor. “Düşmez kalkmaz bir Allah” derler ya her geçen gün biraz daha yoksullaşıyor, her gün biraz daha eski debdebesinden uzaklaşıyormuş… Gün gelmiş ağalığın vermekle yedirmekle olduğunu aksi halde kimselere sözünü ve gücünü geçiremeyeceğini görmüş. Derken bu gidişatın iyi olmadığını çok yakında ele güne el açacak hale geleceğini anlamış ve tek evladını huzura çağırmış.

“Bak evladım” demiş!

“Elimizde avucumuzda ne varsa har vurduk harman savurduk. Sonumuzu düşünmedik en sonunda düşmemiz gereken hale düştük. Artık aşımız kaynamaz oldu. Evimizde çayımız şekerimiz bile yok misafirlerimiz gelirse mahcup olmayalım. Şimdi sen ormana git, ormanda odun kes, katıra yükle, pazara götür, odunları sat elde ettiğin parayla çay al, şeker al, gaz al, tuz al eve gel” demiş.

Oğul baba buyruğuna “başım üstüne” diyerek baltayı almış eline, binmiş katırına, dalmış ormana… Kan ter içinde bir katırlık odun kesmiş yüklemiş katırına varmış pazara...

“Dost görür üzülür, düşman görür sevinir” endişesiyle pazarın ücra bir köşesine odunlarını yıkıverir.

Biraz sonra bir alıcı gelir ve odunun fiyatını sorar “Oduncu odun kaça?” der. Bu hitabet ağa çocuğunun zoruna gider. “Odunlar satılık değil” diye cevaplar.

Bir müddet sonra bir başkası gelir ve oda “Hemşerim odun kaça?” diye sorar ağa çocuğuna. Ağa çocuğu ona da “Odunlar satılık değildir” cevabını verir.

Derken biraz sonra bir başka şahıs daha çıka gelir ve ağa oğluna “Ağam odunun kaça?” der. Bu hitabet ağa oğlunun aklına ağa oğlu olduğunu getirir yeniden eski günlere gider kendisini yine köylüler üzerinde hüküm süren sözü sohbeti emir telakki edilen Ağa oğlu olarak görür ve adama hitaben!..

“Ne parası gardaş al götür” cevabını verir.

İşte ağalık budur. Ağalık vermekle olur.

Öyle herkes ağa, paşa, herkes asalet sahibi olamaz.

*///*

NELER SÖYLENDİ?
@
MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ

MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ

DİĞER YAZILARI HAZRETİ  SÜLEYMAN  VE  HÜT HÜT KUŞU HANKENDİ’Mİ YEMEN Mİ? EYVAH Kİ EYVAH ÇANAKKALE’NİN VERDİĞİ DERS   HANKENDİ’DE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR EYVAH EYVAH BUGÜN NE YAZSAM? HAZRETİ SÜLEYMAN VE HÜT HÜT KUŞU EMEKLİ HASAN EMMİNİN PAZAR ÇANTASI MEMLEKETİM UÇTU UÇTU GENÇLİĞİM UÇTU ACILAR DENİZİNİN ACILI ŞAİRİ ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN       10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ GÖKBAYRAĞIN GÖZYAŞI HİNDİ SARIKAMIŞ’TA O GECE BAK DOSTUM… KORKİREM BİR MİSAFİR GÖZÜYLE ELAZIĞ      BİR KAÇ DALDA KISSALAR GÖNÜLLERDEKİ BELDE HANKENDİ SİZ HİÇ ZÜLFİYARE DOKUNDUNUZ MU?.. ATATÜRK’ÜM OLMASAYDI GÜZ MÜ GELDİ RENGİN SOLUK VAH Kİ VAH LEYLEK, CÜPPE, SAKAL VE HZ.SÜLEYMAN SENDE BU ENSE, ONDA BU PARA, BENDE BU YOKSULLUK  SEKSEN BASAMAKLI MERDİVEN İSTANBUL’DA SAHTE DOKTOR YAKALANMIŞ HANKENDİ MAHALLESİ BİRAZDA SOHBET EDELİM OTUR “0” EKMEKTEN SUYA, SUDAN HAVAYA ZAM AA… KRAL! İLİMLE GİDİLMEYEN YOLUN SONU HÜSRANDIR FELAKETLERE ŞÜKRETMEK SEÇİMİN ARDINDAN 24 MAYIS VE 33 ŞEHİT (EN UZUN GECE) BİZ DE BUNLARI ÖZLÜYORUZ BEKRİ MUSTAFA ULVİYE SAVTUR’UN 50. SANAT YILI AHLAK OLMAYINCA OLUR MU HİÇ DİN İMAN? EMEKLİ VALİ VE ŞAİR RIZA AKDEMİR’İN AZİZ HATIRASINA  RAMAZAN VE İNSAN AH, ATATÜRK AH! ÇANAKKALE RÜYASI LEYLEK, CÜPPE, SAKAL VE HZ.SÜLEYMAN ÜÇ ZARF ELAZIĞ - MALATYA TAKDİRE ŞAYAN İKİ KURUM MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI MUSİKİMİZ VE SPORUMUZ NEDEN HEP ESKİLERİ ÖZLER OLDUK? 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BİR DOSTUN KALEMİNDEN SAÇMA TARTIŞMA TAKVİMİN SON YAPRAĞI SARIKAMIŞ’TA EN UZUN GECE BÜNYESİNDE AHLAK OLMAYAN HİÇBİR ŞEY GÜZEL DEĞİLDİR ŞİİRİN EFSUNLU GÜZELLİĞİ KASTAMONULU ŞERİFE BACI DESTANI GÖKÇE (LOTOĞLU) KÖYÜ ATATÜRK ELAZIĞ’DA ON KASIMLAR ATATÜRK’ÜN SAVAŞTIĞI DÜŞMANLAR YEDİ DAĞIN HARMANI VE ÇÖLÜN KIBLE TARAFI BEN ANLAYAMADIM ANLAYANA AŞK OLSUN NAİLBEY MAHALLESİ ESKİŞEHİR’DEN BİR DEMET ŞİİR GELDİ ATATÜRK’TEN İSMET PAŞA’YA MEKTUP TAVUĞUN KIÇINDAKİ PETROL BORUSU HANKENDİ MÜJDE ADALET TEYZE -III- ADALET TEYZE -II- ADALET TEYZE -I- AĞLANACAK HALİNE GÜLEN İNSANLAR
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co