DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
YAVUZ GEZER
YAVUZ GEZER
Giriş Tarihi : 07-09-2023 11:30

Onbeşinci gün

“Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış, ölsek ne gam, İzmir’e ilk girenler biz olmuştuk ya” Yüzbaşı Şerafettin

26 Ağustos – 9 Eylül 1922, kesin Türk zaferi. Yunan işgalinin son bulması…

Geldiklerindeki zalimane tavır, giderken arkalarında bıraktıkları büyük yangın “büyük İzmir yangını”

Keşke Yunan kazansaydı diyenlere eklenen keşke Sırplar kazansaydı diyen aymazlar.

Anlatmaya çalışayım, anlatabileceğim kadarıyla…

Bir kişiye dahi ulaşabilecek olmanın mutluluğuyla, çabasıyla…

Süngüler, güneş ışıklarının yansıdığı, alev alev yanan…

Ölümü ana kucağına kavuşmak sayan kahramanlar,

Dalga dalga iniyorlardı düşmanın üzerine korkusuzca, düğüne gidercesine…

“İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini veren gözleri nemli bir komutan, dimdik ayakta…

Muharebe meydanına uzattığı eliyle, savaş alanını gösteriyor ve haykırıyordu!

“Hagianesti, neredesin? Gel de ordularını kurtar!”

İzmir gazetelerine “Bütün cepheyi dolaştım ama Mustafa Kemal adında bir komutana rastlamadım” diyen Hagianesti’ye cevap olarak…

Yalnızca ona mı?

Atatürk’ü muharebe meydanlarında yok sayan, içimizdeki tarih bilincinden yoksun veya bilinçli yok sayma teşebbüsünde bulunanlara da…

26 Ağustos Türk’ün en zor günüdür. 1071’den beri Anadolu’yu yurt edinmiş Türklerin Anadolu’daki son bağımsız günü de olabilirdi. 26 Ağustos…

1911 yılından beri savaştadır ülke, tam 11 yıl…

Sakarya Meydan Muharebesi kaçakları…

Mevcudunun büyük bir bölümü şehit olmuş zabitan heyeti…

Tükenmek üzeredir. Tek atımlık barutu kalmıştır tabir yerindeyse.

Yunan ordusu ise geri çekilmesini Afyon – Eskişehir eksenine “muazzam” bir savunma hattı kurmuştur. Hamisi İngilizlerin desteğiyle…

“Türkler 6 ayda geçerlerse, 6 günde geçtik diye yazabilirler tarih sayfalarına” dedikleri…

Onun için bu hat tek vuruşla imha edilmeli ve Yunan buradan sökülüp atılmalıydı…

Üç Mustafa’nın; Mustafa Kemal (ATATÜRK)

Mustafa İsmet (İNÖNÜ)

Mustafa Fevzi (ÇAKMAK)

Bildiği çok riskli bir plan oluşturuldu.

Ya büyük bir bozgun ya da büyük bir zafer olacaktı.

Yunan ordusu (kimi hainler tarafından Anadolu’ya girmediği, sadece İzmir plajlarında bir süre kalıp ayrıldığı söylenen) Ertuğrul Bey, Osman Bey, Orhan Gazi gibi şahsiyetlerin mezarlarını çiğniyor, sandukalarını kırıyor ve ayaklarının altına aldığının fotoğraflarını Avrupa basınında yayımlayarak Türkleri aşağılıyorlardı.

Meclis ATATÜRK’e baskı yapıyordu. SAVAŞALIM…

ATATÜRK ise Temmuz’da futbol maçı düzenliyor, Ağustos’ta çay partisi veriyordu…

Üç Mustafa’nın bildiği plan deşifre olmasın, içimizdeki işbirlikçiler bilgi ulaştıramasınlar diye.

Savaş hilesini, Mete’den Alparslan’a, Alparslan’dan Timur’a, Timur’dan Fatih’e, Fatih’ten ATATÜRK’e kadar savaşta bir sanatçı gibi kullanan komutanlardı bunlar.

Meclisin acımasızca eleştirileri ise bu işin kaymağıydı…

ATATÜRK’ün istediği de tam olarak buydu.

O, muhaliflerini de hilenin bir parçası haline getirmişti…

Savaştan birkaç gün önce çay partisi verildiği esnada hızlıca Konya’ya geçti. Telgraf ve posta teşkilatı basıldı. Haberleşme kontrol altına alındı. ATATÜRK’ün geldiğini Yunanlara duyurmak mümkün değildi.

Cepheye geçti. Savaş planı masaya kondu…

Paşalardan itirazlar oldu. Bu plan bir delilikti…

Başarısızlık Anadolu’nun elden çıkması demekti.

Bu plan dahilinde cephane ikmali dahi yapılamazdı.

“İkmali düşmandan yaparız” diyen ATATÜRK.

“Bir yılda uğraşarak ancak düşmanla denk bir hale gelebildik. Bir daha bu gücü yaratamayız. Bu sefer kesin sonuç almak, savaşı bitirmek zorundayız.”

“Bunun için de tehlikesine rağmen, bu planın uygulanmasından başka çare göremiyorum” dedi.

Yakup Şevki Paşa “Bu planla kaybedersek bize vatan haini derler. Bu meclis bizi asar.” Diye itirazını sürdürünce ATATÜRK; “Korkmayın paşam sorumluluk bana aittir. Kaybedersek beni hemen asarsınız!”

Esasen Yakup Paşa haklıydı.

ATATÜRK’ün planı harp taktiklerinin tamamen dışındaydı…

Planın fark edilmesi bir felaket olurdu.

Bir gece önce 25 Ağustos, asıl taarruz istikameti değiştirilecek ve birliklerin tamamı kaydırılacaktı. Öyle de oldu.

Ordu Şuhut Dağları arasından geçerek Yunan ordusunun güneyine sızdı.

Sabah bir saate gecikmeyle (sisin görüşü engellemesi nedeniyle) 05:30’da emsali görülmemiş bir topçu ateşi başladı. Sessizlik bıçak gibi yırtılmıştı…

Yunan topçusu kör edilmişti. Çünkü ileri gözcüleri bu ateşle yok edilmişti ve Yunan mevzileri tam isabetle vuruluyordu.

Yunan komuta kademesi bunun bir aldatmaca ve asıl taarruzu kamufle harekâtı olarak algılıyor ve birlik kaydırmıyordu…

Son hamleleri ise İzmir’deki komuta karargâhınca engelleniyor ve bu harekatın “asıl taarruz istikametini” gizlemek için bir şaşırtmaca olduğu düşüncesinde ısrarcı davranıyordu.

Fark; Türk komuta heyeti askerlerinin hemen yanında, Yunan komuta heyetinin 400 kilometre batıda oluşuydu.

Bundan sonra anlatılması gerekenler bir başka makalenin konusu.

Türk Ordusu 400 kilometrelik mesafeyi Yunan askerini kovalayarak 9 günde geçti.

Dünya harp tarihi açısından görülmemiş bir takip harekatıydı bu.

2 Eylül’de Eskişehir, 6 Eylül’de Balıkesir ve Bilecik’i, 7 Eylül’de Aydın’ı, 8 Eylül’de Manisa’yı geri aldı ve 9 Eylül’de İzmir’e girdi. Bu süreçte Yunanistan Küçük Asya Ordusu’nun başkomutanlığına getirilmiş General Nikolaos TRİKUPİS Afyonlu Ahmet Çavuş tarafından tutsak edildi.

9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdi. Ardından 5. Süvari Kolordusu komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10:00’da İzmir’e girdi.

İzmir’in kucağına girdikleri anda Akşehirli Bekir oğlu Mehmet, Antalyalı Ömer oğlu Hakkı, Nevşehirli Ahmet Seyit Mehmet ve Ahmet oğlu Ahmet “Mersinli’yi geçtikten sonra Tuzakoğlu fabrikasının önüne geldiğimiz zaman, fabrikadan üzerimize açılan ateşle, müfrezemizin önünde yürürlerken şehit oldular.” 4. Alay Kumandan Vekili Yüzbaşı Şerafettin Bey’in anlatımıyla.

Bu mübarek şehitlerin kanları 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkartma yapan Efzon Alayı işgal askerlerine kordon boyunda ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan Şehit Hasan Tahsin Recep ya da gerçek adıyla Osman Nevres’in ve 15 Mayıs 1919 günü “Zito Venizelos (yaşa Venizelos)” demesi için zorlanıp, “Kato Venizelos (kahrol Venizelos)” dedikten sonra Yunanlar tarafından süngülenerek şehit edilen Yarbay Şükrü Bey’in mübarek kanlarına karıştılar…

Ayrı tümenlere bağlı birlikler (süvari) birbirleriyle yarış halinde ilerleyerek Kadifekale, Sarıkışla, Karşıyaka, paket postanesi ve hükümet konağında göndere Türk bayrağını çekip İzmir’in kurtuluşunu ilan ettiler.

Vilayet konağına bir kadının verdiği el yapımı TÜRK BAYRAĞI; Yüzbaşı Şerafettin, Teğmen Ali Rıza (AKINCI), Teğmen Hamdi (YURTERİ) ve 8.5 yıllık asker Diyarbakırlı Kürt Reşo lakaplı Çavuş Mehmet Reşit (NAZLI) tarafından çekildi.

Yunanların hamisi İngilizlere ve Amerikalılara ait donanmanın 48 saatlik süre içerisinde körfezi terk etmesi konusunda nota verildi. ATATÜRK ve komuta heyeti 10 Eylül’de İzmir’e girdi.

“İşte İzmir!

Esir edilmiş İzmir o…

Masal değil bu gerçek,

Gözlerimizle görüyoruz ki yok ettiği istila ordusunu denize döken, yabancı eline düşmüş Türk İzmir’i, Türk bütünlüğüne yeniden alıp katan başkahraman 40 aylık yoldan gelmiş, işte tepeler üstünde duruyor.” (Ruşen Eşref ÜNAYDIN)

Ve diyoruz ki işgale karşı direnenler ay yıldızlı bayrağı göndere çekerken o ay yıldızlı Türk Bayrağı’nın 1389 yılında Sırbistan komutasındaki Balkan ittifakı ile Türkler arasında yapılan 1. Kosova Savaşı’nda şehit kanı üzerine düşen Jüpiter’in hilalle oluşturmuş olduğu bu tablo kızlarımızın Avrupa şampiyonluğu kazanması ile birlikte tekrar anlamlı bir şekilde göndere çekilmiştir.

Bu durumdan rahatsız olan ve “keşke Sırplar kazansaydı” diyen tarih cahili güruh bayrağımızın da yine Sırplara karşı verilen bir mücadele sonrasında ortaya çıktığını bilseydi acaba ne hissederdi?

NELER SÖYLENDİ?
@
YAVUZ GEZER

YAVUZ GEZER

DİĞER YAZILARI Gel Bakalım Devletin Babası- I Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II Simurg (Zümrüd ü Anka)- I 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Kutsi...Kızıl saçlım Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Tıpşor... Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co deneme bonusu