DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 04-09-2023 18:44

SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR 

Demokrasi biraz da seçim demek herhalde. İktidarların kansız el değiştirdiği tek sistem. Tarihte demokrasi dışında kansız iktidar değişikliği yapabilmiş bir sistem yok bildiğim kadarıyla. Bu durum Doğu için de, Batı için de aynıdır.

Bu ayrı bir yazı konusu elbette. Bizim bugünkü konumuz son otuz yıldaki milliyetçi oyların ve partilerin durumları ile ilgilidir.

14-28 Mayıs 2023 genel seçimlerinde MHP % 10, İYİ Parti % 9.7 ve Zafer Partisi de % 2. 2 oy aldı. Milliyetçi olan üç partinin % 22 civarında oya ulaşması, Türkiye’de milliyetçiliğinin yükseldiği ve seçimlerde anahtar rolünü milliyetçilerin kaptığına dair yorumları da beraberinde getirdi.

Milliyetçi siyaset en büyük adımlarını 1990'lı yıllarda attı. Zirveye de Öcalan’ın yakalandığı 1999'da çıktı. Öcalan, Şubat 1999’da yakalanıp Türkiye'ye getirildi. Milliyetçi duygular kabardı. Ecevit, Kıbrıs çıkarmasından sonra, kendisine kitleler nezdinde büyük bir itibar sağlayan, Kıbrıs Fatihi unvanını nasıl kullanmışsa, 1999 sonrasında da Öcalan’ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinden dolayı en yüksek payı alarak iki ay sonra gidilen Nisan-1999 seçimlerde DSP % 22 ile birinci parti, MHP ise % 18 ile ikinci parti olmuştu.

Görünen o ki; milliyetçi bir partinin, seçmenin yaklaşık beşte birinin oyunu alabileceği bir zemin oluşmuştu. Ancak bu durum üç yıl sonra, büyük bir ekonomik krizin ve yıkıcı bir depremin gölgesinde yapılan 2002 seçimlerinde, seçmen; 28 Şubat’ın intikamını alırcasına bütün partilere tepkisini gösterdi ve yeni kurulan AK Parti ile CHP dışındaki bütün partilere kırmızı kart gösterdi. Milliyetçi oylar üzerine kendisine kulvar açan MHP de % 18’den % 8’ye gerilemişti.

Hatırlanacağı gibi 2002 seçimlerinde MHP’den kopan milliyetçi kitlenin özellikle gençleri, söylemi daha cerbezeli dillendiren Cem Uzan'ın Genç Parti’sine yönelmişti. Uzan, % 7. 25 oy almıştı. MHP, BBP ve Genç Parti'nin oyları, toplamda yine % 18'i buluyordu. Ancak Uzan ailesi bu işten zarar etmiş ve yurtdışına gitmek zorunda kalmıştı.

Hülasa Türkiye’de % 20 civarlarında dolaşan bir milliyetçi seçmen tabanı var. Yeni bir durum değil bu;1999'dan beri bu seçmen her seçimde farklı parti amblemleri altında buluşsa da kendisini belli ediyor.

Mayıs 2023 seçimlerinde de görülen şu oldu: 2018’de nasıl MHP ve İYİ Parti’nin toplam oyları % 21’e tekabül ediyordu ise, 2023’de MHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi’nin, yani üç milliyetçi partiyi tercih eden seçmenlerin oranı da % 22 oldu.

Milliyetçilik kozunu 2023 seçimlerinde “altı artı bir” partiden oluşan muhalefet de kullandı ama kaybetti.

Peki, Muhalefet neden bir atılım yapamıyor? Neden girdiği bütün seçimleri kaybediyor? Demek ki yeni Türkiye'nin yeni kodlarını doğru okuyamıyor.

Muhalefet seçimleri daha az milliyetçi olduğu için kaybetmedi; güçlü bir ittifak mimarisi inşa edemediği, beraber yol yürüme becerisi gösteremediği, halkı “daha iyi bir yönetim” konusunda ikna edemediği ve toplum tarafından rahatlıkla oy verilecek bir aday çıkaramadığı için kaybetti.

Erdoğan düşmanlığı ile bir ülkeyi ikna edebileceğini düşünmek, kusura bakmayın ama ülke insanına biraz hakaret anlamına gelir.

Türkiye'de son yıllarda milliyetçilik, en çok mülteciler/sığınmacılar üzerinden köpürtüldü. Ama seçimleri yine de mültecilere/sığınmacılara karşı en mutedil dili kullanan, en az milliyetçilik yapan Erdoğan kazandı.

İktidar olmak için % 50 + 1’e ihtiyaç duyulması, partileri ittifaka mecbur kıldı. Hiçbir parti tek başına bu oranı elde edemeyeceği için geniş bir şemsiye oluşturmak ve elden geldiğince çok sayıda partiyi bu şemsiyenin altında toplamak bir mecburiyet halini aldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, 26 Ağustos 2023’de yaptığı “Gelin tüm siyasi partiler hep birlikte ayrı ayrı seçimlere girelim” çağrısının, siyasi bir karşılığı olmadı. İttifak, bugün Türkiye siyasetinin bir gerçeği ve bu gerçeği görmezden gelinerek siyaset yapılamaz. Nitekim MHP Genel Başkanı “Akşener’in çağrısının bizim nazarımızda ciddiye alınacak bir tarafı yoktur”  ifadesiyle, mevcut şartlarda Akşener'in duasına âmin denilemeyeceğini, tartışmaya yer bırakmayacak bir sadelikte ortaya koydu. Akşener'in hem 2018 seçimlerinde, hem de Mayıs 2023 seçimlerinde takındığı ikircikli tutumu onu sanki siyasetin dışına doğru itiyor intibaını veriyor topluma. Akşener bir açmazda; ya seçimlere kendi başına girip sonucuna katlanacak ya da içine pek de sindiremediği bir ittifakın içine girecek.

İttifakların da partileri siyasetsizliğe mahkûm eden bir tarafı da var işin doğrusu. Her bir parti, ittifak içinde olduğu diğer partilerin hassas noktalarını gözetmek,  birlikteliklerine zarar verecek meselelere girmekten kaçınmak zorunda kalıyor ve bu durum da; siyasette itiraz ve itirafları ortadan kaldırınca yeni fikirlere kapılar kapanıyor.  

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co