DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 17-12-2023 22:52

DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN

Üçü de mühendis, üçü de başbakanlık yaptı. İki si aynı zamanda Cumhurbaşkanı da oldu. Üçü de aynı okuldan, İTÜ’den mezun. Biri inşaatçı, biri makineci, biri de elektrik mühendisi. 1941 yılında İTÜ’nün adı “Yüksek Mühendislik Okulu”. O zaman öğrenim süresi de altı yıl. 1943-44 yılında okul üniversiteye dönüştürülüyor, öğrenim süresi de beş yıla indiriliyor ve okulun adı da “İstanbul Teknik Üniversitesi” oluyor. O nedenle o yıl okula başlayanlar eski öğrencilere göre bir yıl eksik okuyor.

Süleyman Demirel önceleri makine bölümündeyken daha sonra daha yeni kurulan inşaat bölümüne geçiyor. Kendisi 1930’lu yıllarda okulu dahi bulunmayan Isparta'nın İslamköy’ünde doğmuştu. Babası Yahya Demirel. Aile varlıklı değil ama itibarlı geniş bir aile. Aile; kendi halindedir, dindardır, kimse ile bir alıp veremediği yoktur, tersine çevresindekilere elden geldiğince yardım eder. Sıkıntılı bir hayat hakim o yıllarda tüm Türkiye'ye ve tabi Demirellere de. Yatılı okullarda okuyarak 1941 yılında kurulan İTÜ’ye giren ilk 150 kişiden biri. Zaten kendisi üç şeyle övünürüm diyor; İTÜ'lü olmak, mühendis olmak ve DSİ’li olmak. Ona barajlar kralı diyenler çok haklılar. Çünkü o, ülkenin elektronik problemini başbakanken yaptırdığı barajlarla çözmüştü. Türkiye onun döneminde “Boğaz Köprüsü” ile tanışmıştı. Demirel İTÜ’de üçüncü sınıfta iken sosyalist Tan gazetesinin yerle bir edildiği eylemlere Özal kardeşlerle birlikte katılmıştı.

Demirel 1949’da yüksek mühendis diplomasını alır ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nde (EİEİ) çalışmaya başlar. 31 yaşında Devlet Su İşleri’nin (DSİ) genel müdür koltuğuna oturur.

Mühendislik, onun için sadece bir meslek değildir, bir hayat görüşüdür. Her hadiseye bir mühendis gözlüğüyle bakar. “Ben mühendisim, benim işim yapmaktır… Ben yapmanın adamıyım.”  diyor hep.

O yıllarda üniversite öğrencileri arasında namaz kılan fazla öğrenci yok. Tabi İTÜ’de de namaz kılan öğrencilerin sayısı oldukça az. Demirel, Erbakan ve Özal namaz kılanlardan. Demirel daha sakin, Özal camiye de gidiyor eğlencelere de katılıyor ama Erbakan eğlence yerlerine gitmiyor.

Turgut Özal, öğretmen bir anne ile bankacı bir babanın oğlu. 1974 yılında başlayıp 1980 yılında Türkiye'ye gelen (getirilen) Neo-liberalizmin dünyadaki üç sacayağından biri. O da İTÜ'lü olmayı oldukça önemsediğinden kurduğu partiye okulunda simgesi olan “Arı” motifini uygun görmüştü. Türkiye Finans konularıyla ve iletişimle onunla tanıştı. İkinci boğaz köprüsünü yaptırdı ve her şeyi ile milli ve yerli olan Atatürk barajını fonlar eliyle çok kısan bir sürede bitirdi.

İhtilale rağmen düşündüklerini siyasi hayatında realize etmeyi başaran Turgut Özal’ın ölümü üzerinde birçok çevre şüpheli sözler kullandılar.

Necmeddin Erbakan, Ağır Ceza Reisi olan, gelir durumu oldukça yüksek bir babanın oğlu. Yani önemli bir bürokrat çocuğu. Erbakan ilk, orta ve lise öğrenimini şehir merkezlerinde iyi bir eğitim görerek tamamladı. Demirel, Özal, Erbakan okuldan arkadaşlar. Erbakan’ın diğer bir arkadaşı da sonradan “Adil Düzen” projesini birlikte hazırladığı Süleyman Karagülle olmuştu.

Erbakan’ı asistan olarak üniversiteye, mason kimliği ile bilinen, İTÜ’nün eski rektörü Hikmet Binark tarafından alınmıştı. Binark ailesi Kenan Rifai dergahının müntesipleri. Üzeyir Garih de Erbakan'ın öğrencilerinden. Garih ailesi Yahudi kökenli ama Küçük Hüseyin Efendi dergahının bağlılarından. Erbakan üniversitede iken Gümüşhanevi dergahına gidiyor. İlk tanıdığı tekke şeyhi Kazanlı Abdulaziz Bekkine. Bekkine de Küçük Hüseyin Efendi’nin sohbetlerine katılmış biri. Üzeyir Garih-Necmeddin Erbakan yakınlığı buradan doğmuş olabilir.

Milli Görüş partileri olan MNP ile MSP’nin arkasında hep Gemüşhanevi-İskender Paşa cemaati vardı. Abdulaziz Bekkine’nin 1952 yılında vefatından sonra tekkenin aşına Mehmet Zait Kotku geçti. 1959-1979 yılları arasında İskender Paşa camii'nin imamlığını ve entelektüel bir topluluğa rehberlik yaptı. Kurulan MNP ve MSP’nin ilk teşvikçisi de odur.

İç ve dış borçlanmayı durduracak “Havuz Sistemi” ile bir ülke için oldukça önemli olan “denk bütçe” mottosu Erbakan’la topluma yerleşti. Yerel siyaseti basamak yaparak partisini iktidara taşıdı. Ancak 28 Şubat sonrasında sıkıntılı pozisyonlara sokularak yalnızlığa itildi. Bu konuda hem yakın çevresi hem de birtakım güçler elbirliği ile bu işi gerçekleştirdiler.

Yaşanan tecrübeler göstermiştir ki; Türkiye’de siyaset maalesef sadakatsizlik üzerine kurulmuş bir fenomendir.

Her türlü engellemelere rağmen üç lider de mücadeleyi asla bırakmadılar. Mühendis olmaları hasebiyle hep formüller aradılar. Siyaset de zaten bir matematik işlemidir. Olaylar doğru yorumlayıp rakamlar yerli yerine konursa netice alınır.

Üçü lider de Türkiye'yi önemli dar boğazlardan çıkarmış, sanayileşme ve kalkınma yolunda topluma rehberlik etmişlerdir. Üçüne de Allah rahmet etsin.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI DOĞU SORUNU (TARİH BİR DİKİZ AYNASIDIR) 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co