YEREL
Giriş Tarihi : 20-10-2023 15:58

AVRUPALI ÖĞRENCİLERDEN HARPUT’A TAM NOT

AVRUPALI ÖĞRENCİLERDEN HARPUT’A TAM NOT

Erasmus programı kapsamında ilimizi ziyarete gelen yabancı uyruklu öğrenciler, Elazığ Belediyesi’nin tarihi kent Harput’u yeniden ayağa kaldırmak ve geleceğe taşımak adına gerçekleştirdiği önemli projeleri yerinde gezerek şehrin ilk yerleşim yeri olan Harput hakkında bilgi sahibi oldular.

Elazığ Kaya Karakaya Güzel Sanatlar Lisesi’nin ortağı olduğu "Geleceğimizi Sanatla İnşa Ediyoruz" Erasmus programı kapsamında Elazığ’a gezi düzenleyen 30 öğrenci ve 12 eğitimci, Harput’u ziyarette bulundular.

Aralarında Portekiz, İtalya, Litvanya ve Polonya uyruklu öğrenci ve proje koordinatörlerinin yer aldığı topluluğa, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın tarih danışmanı Sedat Çağlayan ve Elazığ Belediyesi Özel Kalem Müdürü Levent Sancar eşlik ederek Harput’un tarihi ve günümüzde hala ayakta kalan asırlık yapıları hakkında bilgiler aktardı.

AÇIK HAVA MÜZESİNE BENZETİLDİ

Elazığ Belediyesi tarafından tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore edilerek yeniden ayağa kaldırılan binlerce yıllık mekânları gezen öğrenciler, köklü bir geçmişe sahip olan Harput’u adeta bir açık hava müzesine benzettiler. Aynı lokasyonda tarihten izler taşıyan yapıların hala ayakta kaldığına şahit olan öğrenciler, Elazığ'ın merak uyandıran ve mutlaka görülmeye değer bir kent olduğunu ifade ettiler.

YÖRESEL LEZZETLER İKRAM EDİLDİ

İlk olarak Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terası’ndan şehrin eşsiz manzarasını görme fırsatı bulan öğrenciler, daha sonra Basın Müzesi, Musiki Müzesi, Ulu Cami ve son olarak geçtiğimiz günlerde titizlikle restore edilerek yeniden ziyarete kazandırılan Hoca Hasan Hamamı ve diğer yapıları gezdiler.

Bol bol hatıra fotoğrafı çeken öğrenci ve proje koordinatörlerine, Elazığ’ın yöresel lezzetleri olan menengiç kahvesi, üzüm pekmezi, orcik, badem şekeri ve ağın leblebisi ikram edildi.

KOORDİNATÖR JÜRATE PİLSUDSKİENE:

“TARİHİNE DEĞER VEREN BİR ÜLKEDE OLDUĞUMUZU HİSSETTİK”

Program sonunda ise Elazığ’a ve özellikle Harput’a dair izlenimlerini anlatan proje koordinatörü Jürate Pilsudskiene, “Tarihi mimariyi bozmadan günümüz teknolojisine uyarlayan, tarihine sahip çıkan, yeşil dokunun hakim olduğu modern bir şehri ve insanlarını tanıma fırsatımız oldu. İlk defa tattığımız lezzetler, bizleri ağırlayan misafirperver insanlar ve her yönüyle verimli bir program geçirmemize yardımcı olan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na ve bizlere eşlik eden ekibine öğrencilerim ve şahsım adına teşekkür ediyorum.” dedi.

mehmet karakılıçmehmet karakılıç