DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 11-10-2022 21:51

DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE

Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte tüm Dünyanın kabusu haline gelen enerji krizi tüm gündemi meşgul etmektedir. Avrupa’nın Amerika yanlısı çıkışları Rusya ve Putin’i sinirlendirmiş olacak ki Avrupa bu kışı alternatif ısınma yolları geliştiremez ise üşüyerek geçirecek.

Türkiye’nin bu konuda doğru bir siyasi strateji sergilediğini düşünüyorum. Her ne kadar muhalefet provakasyon amaçlı çıkışlar yapsa da Türkiye çizgisini ve kendi çıkarlarını koruma konusunda ciddi bir duruş sergiledi. Kazanan Türkiye Kaybeden ise Avrupa oldu.

Lakin Türkiye’nin bu tutumu Dolar tehtidi ile baskılanmaya çalışılsa da son yılın enflasyonunu çok büyük verilerle değiştirmeden olağan seyrini korumaya devam ediyor.

Eleştirilmesi gereken konu ise bu kadar Dünyayı etkileyen ekonomik konular mevcut iken Türkiye gündeminin “Başörtüsü” ve “Yunanistan” ile durmadan meşgul edilmesi. Artık çağımızın bu tarz provakasyonlarla manüpile edilemeyeceğini siyasetçilerimiz anlamaya direnselerde bunu anlamak zorunda kalacaklardır.

Enerji öyle bir sektördür ki  her sektörün sac ayaklarından biridir, onsuz ise tüm sektörler temelden yıkılmaya mahkum kalacaktır.

Enerji, bir ülkenin güvenliğini ve dış politikasını etkileyen ve uzun vadeli kararların alınmasını gerektiren en stratejik sektördür. Bir ülkenin enerji kaynaklarına ulaşabilme yeteneği, çevre politikalarını da belirlemektedir.

Hidrokarbon çağının devam ediyor olması, uluslararası aktörlerin stratejilerini belirlemektedir. Bu sebeple Türkiye, bir enerji merkezi olmayı hedeflemektedir. Petrol ve doğal gaz ihtiyacı açısından, Orta Doğu ülkelerine ve özellikle Rusya’ya bağımlılığından kurtulması gerekmektedir. 2013 yılında Dışişleri Bakanlığı’nın Resmi Web Sitesi’nde, Türkiye’nin enerji stratejisinin dayandığı dört temel unsur üzerinde durulmaktaydı. Bunlar;

Kaynak ülke ve güzergâh çeşitliliğine gidilmesi,

Enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerjinin payının arttırılması,

Nükleer enerjiden yararlanılmaya başlanılması,

Enerji verimliliğinin arttırılması ve

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı (2021) web sitesinde, Türkiye’nin enerji stratejisi açıklanırken, enerji arzını sağlayan bölgeler arasında bulunduğu ve OECD ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 15 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke olduğu vurgulanmaktadır. Türkiye, enerji zengini Orta Doğu ve Avrasya arasında yer alan enerji tüketicisi ve transit bir ülkedir. Türkiye, enerji güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir. Enerjideki artan talebin ve ithalat bağımlılığının çözümlenmesi gerekmektedir.

Türkiye’nin enerji stratejisinin gerekli reform ve liberalleşmenin sağlanarak şeffaf ve rekabetçi bir piyasanın oluşturulması, üretkenliğin, verimliliğin AR-GE çalışmalarının artırılması umut vererek gelişen bir altyapı sağlamaktadır. Türkiye sadece bir enerji tüketicisi ve enerji güzergahı olarak konumlandırmak istememektedir. Enerji merkezi olmayı hedeflemektedir. Bunun için, şeffaf, rekabetçi bir piyasa oluşturması, üretici ve tüketici ülkelerin iş yapabileceği finansal ve hukuksal kurumsallaşmayı sağlaması gerekmektedir. Enerji merkezi olabilmek için ayrıca yeterli enerji alt yapısı yanında depolama tesislerinin kurulması ve yeniden ihraç yetkisinin elde edilmesi gerekmektedir.

Türkiye fosil yakıtlar konusundaki dışa bağımlılığını çözümlemek için alternatif yollar aramaktadır. Bunun en akla yatkın çözümü de enerji arzında yerli ve yenilenebilir enerjinin payının artırılmasıdır. Bu kapsamda özellikle yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye geçtiğimiz yıl elektrik üretiminin %66’sını yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamıştır; bu sevindirici bir gelişmedir. Elektrik üretiminde su gücü %31,4, rüzgar %8,1, güneş % 6,2’si güneş, jeotermal % 1,6 paya sahiptir.

Daha önceki yıllarda ithal edilen doğal gazdan üretilen elektriğin payı çok yüksekti, örneğin 2010 yılında bu oran % 46,5’ti; 2020’de doğal gazın elektrik üretimindeki payının % 28,6’ya düştüğü görülmektedir. Bu noktada üzerinde durulması gereken konu yenilenebilir enerji kaynaklarının üretiminde dışa bağımlılık olup olmadığıdır. Yenilenebilir enerji teknolojileri açısından Almanya, ABD ve Çin önemli ülkelerdir. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının artması çok önemlidir; ancak Türkiye’nin yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda önünde kat etmesi gereken bir yol olduğu da bilinmelidir. Rüzgar gülü, güneş paneli, santraller gibi yenilenebilir enerji üretim teknolojilerinde de dışa bağımlılığın sonlanması gerekmektedir.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de enerji stratejisinin ana unsurlarından biri enerji verimliliğinin artırılmasıdır. Türkiye ayrıca enerji stratejisine, nükleer enerjinin geliştirilmesini de eklemiştir. Bu noktada ana sorun, nükleer enerji potansiyelinin geliştirilmesinin, Rusya’ya enerjide bağımlılığını daha da arttırmasıdır.

Karadeniz’de bulunan 405 milyar metreküplük rezervin, üretim miktarının ve üretim maliyetinin ne olacağı henüz kesinleşmemiştir.

Türkiye’nin yıllık doğalgaz ithalatı, 2017 yılında 55 milyar metreküptü; 2020 yılında ise 44 milyar metreküp olarak gerçekleşmiştir. Karadeniz’de bulunan rezervin çıkarılması, üretim tarihi, üretim miktarı ve maliyetinin belirgin hale gelmesi, Türkiye’nin enerji görünümü hakkında yeni bilgiler ortaya koyabilir. Bu rezerv yakın gelecekte uygun fiyatla kullanıma hazır hale gelse bile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının tek çözümü olamayacağı görülmektedir.

Türkiye’nin yakın gelecekte enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için çevre dostu yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırımlarını arttırması gerekmektedir.

Türk ekonomisinin enerji verimliliği performansı endişe verici değildir. Ancak mevcut durum, enerji verimliliği politikalarının sistemli uygulanmasından ziyade, başta ulaşım sektöründe olmak üzere, verimlilik odaklı olmayan politikaların kesişmesinin ortaya çıkardığı bir sonuç gibi görünmektedir. Hem enerji güvenliği ve maliyet öncelikleri hem de iklim değişikliği konusundaki siyasi sorumluluk, Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda daha sistematik politikalar uygulamasını gerektirecektir.

Ayrıca Türkiye’nin önde gelen muhalefet siyasi partilerinin Türkiye’nin geleceğini ve halkını karamsarlığa itecek provakatif manipülasyonlarla kara siyaset yapmaları hiç kabul edilir değildir. Bağlı oldukları Ülkelerden ziyade Türkiye’nin çıkarlarının gözetilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Orhan Alperen Yıldız

Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci

orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA