DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 04-10-2022 22:43

GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER”

Tekrar şarj edilebilir Lityum piller üzerine yapılan Ar-Ge faaliyetleri taşınabilir elektrik ve elektronik cihazlara artan talebin yanı sıra elektrikli arabaların taşıma sektöründeki öneminin artmasıyla da gün geçtikçe değer kazanmaktadır. Lityum pillerinin sağladıkları yüksek enerji yoğunlukları ve toksik olmamaları nedeniyle cep telefonu, diz üstü bilgisayarlar ve küçük ev aletlerinde ve salgıladıkları düşük seviyedeki karbondioksit gazı salınımı sebebiyle de çevre bilincine sahip tasarımcılar ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedirler.

Geçmişte taşınabilir ev aletlerinde sıkça tercih edilen lityum iyon pillerin önemi azalan enerji kaynakları ile artan depolama sistemlerine olan ihtiyaç yakın gelecekte elektrikli arabaların üretiminin artmasıyla daha da arttıracağı kaçınılmaz bir gerçektir. Gelişen ve genişleyen teknolojik ürünler ve araçlar, otonomlaşan dünya ile görüyoruz ki gelecek gerçekten “Elektriklidir”.

Lakin elektrik enerjisi temin etmekten daha önemlisi onu depolayabilmektir. Günümüzün en önemli konularından biri enerji depolamasıdır. Son yıllardaki teknolojik gelişimlerin paralelinde, kontrol edilebilirliği ve taşınabilirliğinin daha iyi olması nedeniyle elektrokimyasal depolama, depolama teknikleri arasında belirgin bir şekilde ön plana çıkmaktadır.

Elektrikli araçların hızla benimsenmesi ile 2040’a kadar 5.000 Gigawatt saat (GWh) kapasiteli enerji gerektireceği öngörülüyor.

Bununla birlikte, Piller hala oldukça istenilen verilere göre verimsizdir. Günümüzün lityum-iyon hücreleri, orijinal karbon-çinko modellerinin enerji depolama kapasitesinin6katıdır ama benzinde depolanan enerjiden yaklaşık 40 kat daha azdır.

 Büyük şirketler ve araştırmacılar da şu an yaygın olan lityum-iyon pillerinin ömrü, verimliliği ve kapasitesinin farkındadırlar. Bu nedenle, Samsung ve Tesla gibi büyük şirketler pil teknolojileri alanındaki yatırımlarını her geçen gün arttırıyor. Hatta Tesla’nın Nevada’da Gigafactory adında bir pil fabrikası bulunuyor. Henüz şirketler, yeni geliştirilen pillerle üretilecek ürünleri tüketicilerle buluşturmamış olsalar da yeni pil teknolojilerinin yakın gelecekte yaygınlaşacağı düşünülüyor.

Bu yeni pillerin özelliklerden en heyecan verici olanlar ise kapasiteleri ve kullanım süreleri ile ilgili olan artışlar. İşte bu amaçlara yönelik geliştirilen ve lityum-iyon pillere alternatif olan geleceğin pilleri:

• Lityum-Sülfür Piller

• Magnezyum Piller

• Grafen Piller

• Katı Hal Piller

• Nanotel Piller

Công nghệ pin graphene giúp kéo dài thời lượng sử dụng nhưng sẽ khiến smartphone tăng giá. Ảnh: Wccftech.

Gelecek yıllarda ortaya çıkacak ve dikkat çekici özelliklere sahip olacak cihazların arkasındaki gizli kahramanların, bu yeni piller olacağı düşünülüyor. Daha birçok yeni pilin de üretileceği bekleniyor.

Yeni nesil pillere özellikle elektrikli araçlarda daha sık rastlayacağız gibi duruyor. Örneğin, bu alanda önemli adım atan ülkelerden olan Hollanda, fosil yakıtlarla çalışan araçların satışını 2025 yılından itibaren sonlandırıyor. 2025 yılı sonrası ülkede sadece elektrikli araçlar satılabilecek ve geliştirilen yeni piller, bu araçlarda daha çok yaygınlaşacak.

Pil ve akü gurupları elektrikli araçların en pahalı kısımlarının olması ve Pil endüstrisinin her yıl çift haneli büyüme oranları göz önüne alındığında, ülkemizin de geç kalınmadan bu alanda yatırımları arttırılmalı ve gelecekte tedarik problemi yaşamamak adına ülke bünyesinde yapılacak yatırımlar ile çözümlenmelidir.

Orhan Alperen YILDIZ

Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci

orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet smok