DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 28-03-2023 15:20

PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ

14 Mayıs 2023 günü ülkenin insanları kendilerini beş yıl boyunca yönetecek siyasileri seçmek için sandık başına gidecekler.
Bazı siyasi partiler ülkenin entelektüel sermayesinden istifade etmemek için adeta direniyorlar. Hala zaman tünelinde kalanlar var.
Bazı siyasi partiler kendi entelektüel miraslarının ve kadrolarının kültürel birikimi yüksek olmayan tabakası ile siyasete yön vermek istiyorlar.
Oysa siyasi partiler, dar bir yol arkadaşlığı jargonuna teslim olmamalı, sahibini beğenmese de doğru bilgi ve nitelikli projelere açık olmalı, bu tutumu özendirmelidir.
Siyasal ve sosyal hareketler; bilgi > bilinç> doğru eylem sistematiğini dikkate almadan bir hedefe varamazlar.
Bir siyasi hareket öncelikle kendi cephelerinde doğru bilgiyi üretmeli, projelendirmeli, bunu kadroları ile paylaşarak içselleştirmeli,  doğru bir politik temsil kadrosuyla halka ve kitleye ulaştırmalıdır.
Günümüzde siyasal ve toplumsal sorunlar bir siyasetçinin bireysel dar uzmanlık birikimi perspektifinden çözümlenemeyecek kadar çok katmanlı ve çetrefildir. Politikacıların buna ayıracak yeterli zamanı da yoktur, olmamalıdır da. O nedenle doğru bilginin ve nitelikli danışma mekanizmasının önemi yadsımamak gerekir.
Seçim sürecindeyiz. Siyasi partilerde nitelikli bir program ve çözüm üretme heyecanını göremiyoruz.
Sözgelimi borçlanma yolunu sınırlandırarak ülkeyi daha iyi bir noktaya nasıl getirebilirim diyen siyasilere hasret kaldık doğrusu.
Kamunun rastgele borçlanma gereğini ortadan kaldırdığını gördüğümüz Erbakan hükümetinin başarıyla uyguladığı kamu kaynaklarının tek ekrandan kontrol edilebildiği havuz sistemini düşünmekte ne mahsur var?  Biz ayrı partiyiz diyorsanız ve bu söylemi resmileştirmek istiyorsanız; devlet içerisinde Maliye Bakanlığı’nın geliştirdiği “SGB.net” var. (Strateji Geliştirme Merkezi) Maliye’deki bütün para, mal ve hizmet akışını çok yakından takip ediyor. “SGB.net” havuz sistemine çok yakındır ama bazı eksiklikleri var. Eğer siz “SGB.net” e Hazine’nin iş ve işlemlerini de buraya entegre ederseniz, işte size mükemmel bir havuz sistemi olmuş olur. Bir üst modül oluşturarak, bunları akıllı bir hale getirip en tepede, bu operasyonları günlük takip edecek kadar çok ince ayar gerçekleştirebilir.
Acaba fotoğraf çok net değil mi? Kamu “ihtiyaç fazlası parasını” %14’le bankalara yatırıyor, ama aynı bankalar Kamu’ya %40’la borç para mı veriyor? Eğer böyle ise bunu kimse savunamaz.
 “Kamu Tek Hesabı”, iyi bir yönetmek için, kamu kaynaklarını israf etmeden, derli toplu tek bir hesap altında takip edebilmek, ödeme planlarını da tam zamanında, borçlanmadan yapabilmek için oluşturulacak iyi bir sistem olmaz mı?
Tepeden bir bakışla “halk bizi anlamadı” demek doğru olmaz.
Doğrusu “halk bizden ne istiyor” diye sosyolojik alan çalışmaları olmalı.
Tahlilleri doğru yapmak gerekir.
Türkiye’de yıllık 50 milyar dolara dayanan kent rantlarını nasıl ekonomiye katıp kaynak yaratacağımızın cevabı daha önemli değil mi?
Yerel belediyelerdeki arsa rantlarının yok edilmesi noktasında söylenecek sözlere hasret kalmamalıyız.
Şu anda bankacılık sistemi birkaç yüz milyar kâr yapmış. Bu kârı nasıl yapmış diye bunun sorgulanması lazım. Yani Kamu’nun sırtından %100 kâr yapılıyorsa bunun önlenmesi gerekmez mi?
İki trilyon dolarlık maden varlığını ne yapacağınız daha önemli. Neler yapılmalı sorunun cevabını bilmek toplumun hakkı olsa gerek.
Dolaylı vergileri, kazançtan alınan vergilerin altına nasıl indireceksiniz.
Bütün kaynakları ve çözümleri ortaya koymak gerekir diye düşünüyorum.
Bu ülke artık “itirazı” ve “itirafı” olan bir toplum olmalıdır.

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA