Sosyal beceri eğitimi günlük hayatta toplum tarafından oluşturulan sözlü ve sözsüz iletişim becerilerini yerine getirmeyi, doğru davranış geliştirmeyi amaçlayan erken müdahale eğitimdir. Örneğin sıra bekleme, selam verme, komik bir olaya gülme, üzüldüğünde ağlama, ismiyle seslendiğinde cevap verme, kendisine sorulan sorulara cevap verme, insanlarla zaman geçirme, iş birliği yapma gibi sosyal becerileri günlük hayatta yerine getirmek gerekmektedir. Normal çocuklar bu becerileri anne ve babası olmak üzere yakın çevresinden olağan bir şekilde almaktadır fakat otizmli çocuklar için bu beceriler eğitim gerektirmektedir.
Otizmli çocuklar sosyal uyaranlara dikkat etmekte zorluk çeker ve bireylerden daha çok nesnelere odaklandıkları yapılan çalışmalarda bilinmektedir.Bundan dolayı karşılıklı iletişim becerilerini yerine getirmekte zorlanır. Sözel ve sözle olmayan mesajları almakta güçlük çeker. Bundan dolayı da problem davranışlar sergiler.
Hangi kesimden olursa olsun normal çocukların bile sosyal becerilere sahip olması gerekmektedir. Çünkü sahip olunan sosyal beceri topluma uyumu, insan ilişkilerini sosyal hayatı etkilemektedir.Bunun için erken yaşta eğitime başlamak gerekir.
Erken yaşta ve doğru bir eğitimle sosyal beceri sağlanabilir bu eğitim her çocuğun yaşadığı problem ve ihtiyaç farklı olduğu için her çocuk kendine has olduğu için her çocuğa ayrı bir müdahale programı gerekir. Çeşitli tedavi planlarında ortak olarak kullanılan bazı yöntemler şunlardır :
RESİMLER
Farklı duyguların yer aldığı resimlerle bunu sağlayabiliriz. Önce resimdeki duygunun hangisi olduğu fark ettirilip bu duygunun nedeninide irdeleyerek hem bu duyguyu his etmesi hemde gösterilen duyguyu ifade etmesini sağlayıp nedeniyle ilgili bir çıkarımda bulunmasını isteyebiliriz.
GRUP ÇALIŞMALARI
Akranlarla birlikte yapılan çalışmalar, selamlaşma, sıra bekleme ve benzeri günlük senaryoları canlandırarak sosyal beceri pratiği yapma imkânı sağlayabiliriz.
VİDEO VE YAZILIM
Teknoloji sayesinde mevcut yöntemlere ulaşım kolaylaştığı gibi bu yöntemler teknoloji meraklısı çocuklar için gittikçe daha cazibeli bir hâl almaktadır. Çocuklar, sabit resimler yerine hareketli görüntülere yer verdiği gibi sesli etkileşim imkânı da sunan kısa videolarla çalışabilirler. Videoların birçok faydası bulunmaktadır. Vücut dili ve iletişim arasındaki ilişkinin öğretilmesinin yanı sıra,videolar çocukların belli senaryoları canlandırıp kendilerini kaydetmelerini ve daha sonra ebeveynleri ile oturup bu canlandırmaları değerlendirmelerini mümkün kılmaktadır.