DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 08-11-2022 20:52

MATEMATİĞİ ANLAMAK

Matematik sadece “Biçimlerin, sayıların ve niceliklerin yapılarını, özelliklerini, aralarındaki bağıntıları tümdengelimli akıl yürütme yoluyla inceleyen ve aritmetik, geometri, cebir gibi dallara ayrılan bilim.” Tanımıyla anlatılır. 
Peki “Matematik insanoğlunun bir çalışma ürünü mü yoksa yaratılışla birlikte doğaya işlenen bir olgu mu?” sorusunu hiç düşündünüz mü?
Aslında ne kadar felsefi bir soru olarak görünse de matematik felsefesi bu sorunun cevabını kesin olarak vermemiştir. Bu konu üzerinde araştırma yapan matematikçiler dini inanışlara göre çözümlemeleri farklılık göstermektedir. Dini olgusu yerinde ve sarsılmaz bir biçim alan matematikçiler matematiğin yüce yaratıcının bir şifresi olarak görüyor. Bu dini boyut müslümanlıkla alakalı olduğu gibi herhangi bir dini savunma biçimi de olabiliyor. Leonardo Da Vinci’nin “Matematik kainatı anlamamızı sağlayan anahtardır sözü aslında matematiğin bir yaratıcının eseri olduğunu göstermektedir.” Nikola Tesla’nın “Evreni anlamak istiyorsanız titreşimi ve Frekansa odaklanın.”  Sözleri matematiğin ne kadar gizemli ve önemli olduğunu vurguluyor.
Günümüzde çocukların “Matematiği sevmiyorum!” sözlerini duyar gibiyim veya lise/üniversite öğrencilerinin “Ben sözelciyim/eşit ağırlıkçıyım neden Matematiksel dersler görüyorum.” Sözleriyle sıkça karşılaşıyoruz. Ne yazıkki bilmemiz gereken Matematik sadece sayı,formül ve rakamlardan ibaret değildir. Aslında matematik çözümleme, yapı taşlarına ayırma, sorunları analiz etme mantıklarını ortaya çıkarır. Bu olgular tüm meslek guruplarının sahip olması gereken yetkinliklerdendir. O yüzdendir ki Matematik sorgusuz her mesleğin temelindedir.Matematik şüphesiz doğanın ve evrenin nizamını düzenini bizlere anlatıyor.
Rakamları ve doğuşunu inceleyelim. Nasıl ki yeryüzünde bulunan dillerin bir alfabesi varsa matematiğin de alfabesi rakamlar ya da sayı sistemleridir. Rakamlarımız; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 diye sıralayabiliriz. Rakamlar da yan yana gelerek sayıları oluşturur. Peki hiç daha önce düşündünüz mü, ilk defa rakamlar düşünülürken neden bu semboller seçildi? Ya da şöyle soralım. Mesela; bir rakamının şekli neden “1” şeklindedir, ya da sekiz rakamı niye “8” işareti ile anılır olmuştur? Hiç düşündünüz mü? Rakamlar şekil itibariyle barındırdıkları “açı adeti”ni temsil ederler.
Rakamları ilk tasarlayarak kullanan insanlar, doğru parçalarını kullanarak; açılar elde etmiştir. Hangi sayısal değere ulaşmak isteniyorsa o kadar açı kullanmışlar ilgili rakamda. Kısacası; doğru parçalarını ve de bu doğru parçaların kesişmesi ile oluşacak açılar, elde etmek istediğiniz rakama denk olmalı. İstediğiniz kadar doğru parçası kullanabilirsiniz. Ama elde ettiğiniz açı sayısı ile rakamın temsil ettiği sayı birbirine denk olmalı.
Şimdi gelelim Matematik ile çağımızın teknolojik gelişimlerinin ilişkilendirelim.

Teknoloji ve teknolojik ürünler “Donanım” ve bu Donanımlara Yaşam Ruhu veren “Yazılım”lardan oluşur. Yazılımlar ise şüphesiz matematik dili ile yazılmış problem çözücü unsurların tümüdür.
Son zamanlarda yaşanan teknolojik bir gelişme gösteriyor ki kendi kendini programlayan ve kod yazan yapay zekalara sahip “Robotlar” üretildi. Bu ne demek?
Problemleri otomatik çözümleyen, bu konulardaki akış şemalarını otomatik yazabilen insan yapımı makinalar geliştiriliyor demektir. İnsanlar duygusal ve mantıksal varlıklardır. Duygusal etkileşimleri mantıklarını etkilemeleri sebebi ile yaratılış gereği hata ve hata olasılıkları olan varlıklardır. Oysa ki makinalar sadece verilen komutları yerine getirerek kendini geliştiren “Mantıksal” cihazlardır. O sebeple endüstri ve iş hayatında başarı yüzdelerini çalışanları insan olan endüstrilere göre daha da arttıracaktır.


HBO’nun yapımcılığını yaptığı WestWorld dizisini izlediyseniz oradaki olayların gerçekleşmesi için ilk adım atıldı diyebiliriz. DeepCoder adı verdikleri bir sistem ile bunu gerçekleştirdiler. Sistemi geliştirenler Microsoft ve Cambridge Üniversitesinden bir araştırma grubu çalışmada yer alıyor. DeepCoder sistemini kısaca tanımlarsak makinenin öğrenmesi ve kendi kendine kod yazarak kendini duruma karşı geliştirmesidir. Aslında Endüstri 4.0 teknolojisini anımsatıyor ama bunun farkı öğrenerek kendini kodlaması olarak ortaya çıkıyor.Bu olayı şu şekilde açarsak yapay zekaya gökyüzünün nasıl mavi olduğu ile ilgili veriler verildikten sonra makine bu olayı öğrenmeye başlıyor ve ileri aşamalar hakkında kendi kendine bilgi toplamaya başlıyor. Bu olaya olasılıksal programlama deniliyor ve kökleri aslında 18.yy.’e kadar matematikçi Thomas Bayes dayanıyor.
DeepCoder bir kez aldığı veriyi olasılıksal programlama ile daha ileri fazlarını tahmin ederek kodlamaya başlıyor. Geliştiricinin makineye bir algoritmanın belli bir kısmına kadar girmesinden sonra robot artık bu algoritmayı kendi tamamlayarak kodlamanın üstesinden geliyor. Bu sistem yapay “sinirsel ilişki” olarak bilinen sistem ile eğitiliyor. Bu teknoloji ile daha fazla kodlama dili ortaya çıkarmayı ve SMT (Surface-MountTechnology – Yüzey Montaj Devre Elemanları) ile alakalı problemleri çözmeyi planlıyorlar.
Aynı zamanda bu sistem kodlama yapan kişilerin zaman kaybettiği ve ileri programlamalarda ortaya çıkan karmaşayı daha hızlı ve %100 doğru şekilde çözmesini sağlayacak. Sistem kodlama bilmeyen insanlarında program yazabilmesine ortam hazırlayacak.
Yazımızdan anlayabileceğimiz üzere Matematik sevmek bir tercih değil insanoğlu olarak kendimizi, evreni, inançlarımızı ve mesleğimizi tanımakdaki en önemli bilimdir.
Matematiği seven ve bu doğrultuda hayatlarına yön veren nesiller yetiştirmek dileğiyle…
İyi haftalar dilerim.
Orhan Alperen Yıldız
Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci
orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA