DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
YAVUZ GEZER
YAVUZ GEZER
Giriş Tarihi : 23-11-2023 11:10

Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2

“Bir suda iki balık kavga ediyorsa oradan 5 dakika önce uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir“ Kızılderili atasözü

Ülkelerin dostlukları yoktur çıkar ilişkilerinde birliktelikleri vardır.

29 Aralık süper kupa maçının yapılması planlanan Suudi Arabistan başkenti Riyad...

Çanakkale muharebeleri devam ederken kazılan siperlerden birinde olduğu esnada bir gülle düşmüştü. Patlayan bombanın şarapnel parçalarından sırtından yaralanarak şehit olan Beşiktaş Kulübü futbol takımı kaptanı Kaptan Kazım’ın yazdığı şiirler ve okuduğu türkülerle namı tüm erler arasında yayılmıştı.

Kaptan Kazım'ın eşyaları arasında cebinden hiç çıkartmadığı bir kâğıt vardı ve bu kâğıtta 11 mısralı bir şiirin satırları yazılıydı "BİZ 11 ARKADAŞIZ" dizeleriyle hafızalara kazınan bu satırlar;

BİZ 11 ARKADAŞIZ

Hayatı süsledik izharı ittihatla bugün.

Yolunda gençliğin ulvi değil miydi birleşmek.

Sebatı bayrağımız yaptık itilamız için,

Neticesiz ve boş olmaz, sebatla hiçbir emek.

Dakikalar bir nağbe nişad olsun,

Kulübümüzde müceddet hücumu mevc vursun,

Bu kâinat bize gıpta ediyor isar,

Biz 11 arkadaşız lakin arkamız daha var.

Bu zevk alemi dar zannedip de aldanalım, 

Vakur hak gibi sakin, nezih ve saf olalım.

Fakat bu hal ile kuvvet gibi cesur olalım.

BJK kulübüne 100 yılı aşkın miras ve bu şehadete ortak diğer sporcu arkadaşlarıyla birlikte binlerce şehit vatan evladının çığlığıydı...

29 Aralık’ta Galatasaray-Fenerbahçe arasında yapılması planlanan süper kupa maçının; Suudi Arabistan krallığının kuruluşunun 92. yılı şerefine hazırlanan kutlamaların içerisinde yer alması istenen bu müsabaka, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı göz ardı edilerek Suudi Arabistan krallığının kurucusu ve ilk kralı Abdulaziz Al Suud tarafından Suudi Arabistan topraklarının birleştirilmesini anmak üzere Suudiler tarafından kutlanan ulusal bayramın içerisinde olması ve bizim Cumhuriyetimizin 100’üncü yılının gölgelenmesi yüreğimizi acıtmaktadır.

Bir nebze geriye gidelim ve Suudilerle Osmanlı İmparatorluğu arasındaki siyasi geçmişi inceleyelim;

1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başlatılan Arap isyanında Büyük Britanya İmparatorluğu’ndan Mark SYKES tarafından Araplık bilinci yaratmak amacıyla oluşturulan, yatak çizgiler halinde siyah (Abbasileri), yeşil (Fatımileri), beyaz (Emevileri) ve yatay üçgen şeklinde kırmızı (Haşimileri) ve dökülen kanı temsil eden bayrak önemlidir. 

Hanedan üyelerinin yönetimindeki Suudi Krallığı:

Ataları Katif'ten gelerek Diriye'ye yerleşen Muhammed'in ailesi Aneze kabilesinin el- Mukrim aşiretine mensuptu. Rivayetlere göre 1725 yılında babasının 1727-1728 yılında kuzeninin ölümü üzerine Diriye Emiri olmuştu.

1745 yılında Vahabiliğin kurucusu Muhammed bin Abdülvehap ile tanışarak ittifak kurdu Muhammed Bin Abdülvehap İbn-i Suud'un kız kardeşiyle evlenerek emirliğin Suud ailesinin, şeyhliğin ise Muhammed bin Abdulvahab'ın soyundan gelmesi kararlaştırıldı Böylece bugünkü Arabistan'ın siyasi - mezhebi temeli atıldı.

Muhammed bin Suud'un Riyad'ı ele geçirme çabaları sonuçsuz kaldı. Osmanlı İmparatorluğu'nun fazla önemsemediği Necid'de Suudi-Vahhabi ittifakı başarılı oldu (1744 Deriye sözleşmesi) ...

Hz. Muhammed dönemindeki hayat tarzına dönülmesini savunan ve İbn-i Teymiyye'nin görüşlerinden etkilenen dini doktrinine dayanan Vahhabilik siyasallaşarak, bölgesinde yayılmaya çalışan ve İslam Devleti kurma arzusunda olan Suud kabilesinin ideolojisi haline geldi. Suud kabilesi 1790'larda Arabistan Yarımadası'nda NECD bölgesini ele geçirdi.

Suudların bu yayılmasına Rus ve İran Savaşları ile uğraşan Osmanlı pek bir karşılık veremez, bundan yararlanarak faaliyetlerini genişleten Vahhabiler, Basra Körfezi çevresinde hâkimiyetini genişletir, Necef'i ele geçirir, 1802'de Kerbela törenlerine katılan Şiileri kılıçtan geçirir ve Hz. Hüseyin'in türbesini yağmalarlar. Ardından da Taif, Mekke ve Medine'yi ele geçirirler. Mekke Şerifi Galip kısa bir süre sonra Mekke'yi geri alınca Suudi şeyhi Abdulaziz Necd'e geri döner. Burada Kerbela'nın intikamını almak isteyen bir Şii tarafından öldürülür, yerine geçen oğlu Abdülaziz 1805'te yeniden Hicaz'a geri döner; Medine'yi ele geçirir ve Vahhabiliği kabul etmeyenleri ölümle tehdit eder. Şehirdeki türbe ve mezarları yıkar. Vahhabiler Hazreti Muhammed'in türbesini de yağmalar. Bir yıl sonra Mekke'yi ele geçirirler. Mekke Emir'i Şeyh Galip Sudilerin yönetimini tanır (Şahin FİLİZ beyefendinin araştırma yazısından anladığımız kadarıyla, Kabe’yi işgal girişimlerinin son halkası da Suudi Arabistan’lı Vahhabi eylemci Cuhayman UTEYBİ ve arkadaşlarının 1979 yılında gerçekleştirdikleri Mescid-i Haram baskınıyla iki defa Suudlar tarafından işgal ve tahrip edilmiştir).

Kutsal topraklarda terörün hâkim olması, Hac yolunun uzun zaman kapalı kalması üzerine Osmanlı daha fazla Vahhabi tehdidini göz ardı edemeyince hükümdar İkinci Mahmut Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'ya durumu havale eder. Paşa oğlu Tosun emrindeki bir orduyla 1812-1813 yılları arasında Mekke, Medine ve Taif'i Vehhabilerden kurtarır. Bu sırada Suud bin Aziz ölmüş yerine de oğlu Abdullah geçmiştir diğer taraftan da Tosun Paşa'nın ölümü üzerine yerine kardeşi İbrahim Paşa geçmiştir. İbrahim Paşa Vehhabilerin başkenti Deriye'yi kuşatır ve Nisan 1818'de Suud Kralı ve dört oğlunu ele geçirir. Abdullah Bin Suud önce Mısır'a oradan da gönderildiği 1820 yılının şubat ayında İstanbul'da Beyazıt meydanında Sultan ikinci Mahmut'un huzurunda Bostancıbaşı Halil Ağa'nın kılıcı ile başı kesilir. Suud'un başı Topkapı Sarayı surlarında sergilenir Abdullah Bin Suud'un beraberinde yakalanan çocukları ve Vahhabi alimlerinden bir kısmı da idam edilir bunların arasında Abdülvahhab’ın torunu Deriye Kadısı Süleyman Bin Abdullah da vardır Selda Güner hanımefendinin "VEHHABİLER VE SUUDİLER" adlı kitabında bu olay etraflıca anlatılmaktadır. (Devam EDECEK)

NELER SÖYLENDİ?
@
YAVUZ GEZER

YAVUZ GEZER

DİĞER YAZILARI Gel Bakalım Devletin Babası- I Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II Simurg (Zümrüd ü Anka)- I 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Kutsi...Kızıl saçlım Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Onbeşinci gün Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Tıpşor... Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co