DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
KERİM ŞİRİNOĞULLARI
KERİM ŞİRİNOĞULLARI
Giriş Tarihi : 17-01-2023 17:30

Arslan veya Ceylan Olmak (Avcı ya da Av Olmak)

Kara Kıta’nın uçsuz bucaksız savanalarından birinde yaşayan çocuk, kabilesinin yaşlı ve bilge reisine; ‘Ey bilge kişi, söyle bana hayatın anlamı nedir?’ diye bir soru sorar. Yaşlı bilge bu soru karşısında tebessüm ederek, genç adamın elinden tutup köyün kıyısına getirir ve ona şunları söyler:
—Bak evlat, bu uçsuz bucaksız savanada her günün sabahında iki hayvan uyanır: biri arslan diğeri ceylan.
Arslan ceylandan daha hızlı olması gerektiğini iyi bilir, aksi hâlde aç kalacaktır; ceylan da arslandan daha hızlı olmalıdır ki ona yem olmasın.
İşte delikanlı, sana şunu söyleyebilirim: “İster arslan ister ceylan ol, her zaman rakiplerinden daha hızlı ol. Bunu yapmazsan kaybetmeye mahkumsun.”
XXI. Yüzyıl bir bilgi, iletişim ve teknoloji çağıdır. Bütün insanlık bu ilerlemeye ve gelişmeye ayak uydurabilmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Yapılan araştırmalarda son elli yıldaki bilgi birikiminin, geçmişteki beş bin yıllık bilgi birikiminden daha fazla olduğunu gösteriyor.
Bu bağlamda yarını yakalamak için bugün dünden daha bilgili ve üretken olmalısınız. Bu eylemi ister kendiniz ister ülkeniz ister mensubu olduğunuz büyük insanlık adına yapın, her hâlükârda bunun farkında olmalısınız.
Kişisel aydınlanmanızı gerçekleştirirken içinde yaşadığınız çevre, dünya veya evren bizim ne dostumuz ne de düşmanımızdır. Onu bu kavramlarla ilişkilendirmek tamamen iradi (kişisel) seçimimizdir. Biz irademizi hangi yönde sabitlersek zihnimiz de o istikamete yönlenecektir. Hayatta hiçbir şeyi başaramamış insanların sürekli mazeretleri vardır. Onlara göre başarısızlığın temel kaynağı içinde bulunulan olumsuz şartlardır. Dolayısıyla sürekli mazeret bildirirler ve eyleme geçmek için cesaret gösteremezler, korkularının esaretine girerler. Başarılı insanların mazeretleri yoktur çünkü onlar cesurdurlar.
Büyük İskender’in, Fatih Sultan Mehmet’in, Atatürk’ün içinde bulunduğu şartlar veya sahip olduğu imkanlar hiç de olumlu değildi. Ancak onlar bilgi ve birikimleriyle sahip oldukları inanç ve iradeyle bu olumsuz şartlar içinde bile başarılı olabildiler.
Yaşadığı çağda ses getirmiş, sıradanlığın dışına çıkmış, büyük insanlık idealine katkıda bulunmuş insanların hayatlarını incelediğimizde onların da büyük zorluklarla mücadele ettiklerine şahit olursunuz. Öyle ki rasyonel bilgi üretip farklı bir söylem geliştirdikleri için baldıran zehri içirilenler, ateşe atılanlar veya idam sehpasını boylayanların hikayeleriyle doludur insanlık ve bilim tarihi. Ancak sıra dışı bu insanların hemen hepsinin ortak özellikleri, hedeflerini gerçekleştirmek için sarsılmaz inanç ve iradeye sahip olmalarıdır.
Gelişmişliğin olmazsa olmazı olan bilgi, Orta Çağ’da kilisenin, aristokratların veya elit bir zümrenin elindeydi. Skolastik Çağ’da bilgiye ulaşmak oldukça zor, pahalı ve lüks bir uğraştı. İnsanların çoğu bu bilgiye ulaşmayı hayal bile edemezdi. Bilgiye ulaşamayan geniş halk kitleleri cahilliğin ve yoksulluğun pençesinde Orta Çağ karanlığını yaşıyordu. Bilgi sınırlı olduğu için de toplumsal statünüzü sahip olduğunuz toprak veya zenginlik belirlerdi.
Rönesans ve matbaanın icadıyla bu durum değişti. Bilgiyi ticaret yaparak ve yeni sömürgeler elde etmek için kullanan burjuvazi büyük bir servet elde etti. Bu servetle de Sanayi Devrimi’ni gerçekleştirdi. Sanayileşme için sermayeye ihtiyaç vardı. Sömürgeyi bilmeyen ve beceremeyen Doğu medeniyeti ise sanayi devrimini ıskaladı.
Sanayi Devrimi’nin hükmünü yitirdiği XXI. yüzyıl artık bir bilgi, teknoloji ve iletişim çağı oldu. Bir ülkenin gelişmişliği artık sahip olduğu sermayeyle değil, üretebildiği bilgi ve teknolojiyle ölçülüyor. Bu gerçeği görmek için doğal kaynak zengini ülkelerin, bu kaynaklar sayesinde müthiş bir sermayeye sahip olduklarını ancak teknoloji ve bilgi yoksunu oldukları için gelişmiş ülke statüsünde olmadıklarını görmekteyiz.
Bilgiyi elde eden ve geliştiren milletler, bu bilgiyi teknolojiye dönüştürüp katma değer oluşturabilmektedirler. Bilginin teknolojiye, teknolojinin katma değere dönüştüğünü görmek için dünyanın en büyük ilk yüz şirketinin listesine bakmamız yeterlidir sanırım. Çoğunun bilgi sermayeli teknoloji ve iletişim şirketi olduğunu hemen fark edebiliriz.
Bugün istediğimiz bilgiye ulaşmak parmaklarımızın ucunda veya avcumuzun içinde. Bilgiye ulaşmak bu kadar kolay olduğuna göre geriye bilginin nerede kullanılacağı sorusunun cevabı kalıyor. Burada da irade dediğimiz unsur devreye giriyor.
Bilgiyi rasyonel kullanabilen kişi veya toplumlar “okuma-yazma bilen” değil, “okur-yazar” olan toplumlardır. Geleceği inşa edecek olanlar analitik düşünebilenler, mevcut bilgiden yeni bilgiler üretebilenler olacaktır.
Günümüzde bütün insanlığın, acımasız bir rekabetin öznesi ya da nesnesi olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu rekabette öne geçmenin, galip gelmenin tek yolu; bilgiyi rasyonel kullanacak iradeye ve inanca sahibi olmaktır. Her koşulda rakiplerinizin sahip olduğu katma değerlerden daha fazlasına sahip olmalısınız. Aksi halde ya yem olacak ya da aç kalacaksınız. Bu durumda başkalarının hegemonyasına girmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Unutmayın beynimiz gemi dümeni gibidir. Siz dümeni hangi rotaya çevirirseniz gemi o yöne gidecektir. Havanın fırtınalı, denizin dalgalı olduğu günlerde dümenini kontrol edebilen kaptan, gemisini gideceği limana sağ salim ulaştıracaktır.
En uzak ve zorlu hedeflere ulaşmak mümkündür. Bunun için kendinizi rasyonel bilgiyle donatın ve zihninizi kontrol etmeyi öğrenin.
Hiçbir zorluk kendine inanan ve güvenen birinin önünde engel oluşturamaz. Başarabiliyorlar çünkü başarabileceklerine inanıyorlar.
Siz de başarabilirsiniz, başarabileceğinize yürekten inandığınız gün!..
Kerim ŞİRİNOĞULLARI
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

NELER SÖYLENDİ?
@
Muammer Arslan 8 ay önce
Kerim kardeşim harika bir yazı..Rabbim kalemini ve yüreğini kendi yolunda ortaya koymayı nasip eylesin..Saygı ve selamlarımı iletiyorum..
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA