Dünyanın zengin ve mutlu ülkelerinde intihar Türkiye’den daha fazla. Bunu nasıl yorumlamalıyız. Dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya gerçekten dünyanın en mutlu ülkesi mi, yoksa kendilerini mutlu sananların yaşadığı bir ülke mi? Dünyanın en mutlu ülkesinde nüfusa oranla Türkiye’nin 1,5 katı intiharın olması normal mi?
Dünyada intihar etme oranlarına bakalım.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2015 intihar etme oranları aşağıdaki gibidir. İntiharın en çok olduğu ülkelerin sıralanması.
Çin ve Bangladeş dışında tüm ülkelerde erkeklerin intihar onaranı daha yüksektir.
Finlandiyalıların yetişme tarzı ve eğitim sistemi başkasını rahatsız etmeme ve kendinden feragat etme üzerine kurulmuş. Nitekim. Finlandiyalılar korona başladıktan sonra hastanelere nerede ise hiç gitmemiş. Başkalarını rahatsız etmemek hastalığa yakalanmamak için hasta haneler boş kalmış. Bu konuda araştırma yapan Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı İbrahim Özdemir intiharın sebebini yaşamın anlamsız gözükmesine bağlamış. Sürekli kapalı ve sisli havanın intiharı tetiklediğini, nitekim ocak, şubat ve mart aylarında intihar onaranının daha yüksek olduğunu tespit etmiş.
Bir Amerikan üniversitesinde intihar girişiminde bulunan 60 öğrenci üzerinde yapılan ankette. öğrencilerin yüzde 85’i, intihar girişimlerine gerekçe olarak “yaşamın anlamsız gözükmesini” göstermiş.
Olayları inceleyen Francl, yaşamı anlamsız gören bu öğrencilerin yüzde 93'ünün “aktif bir sosyal yaşamları vardı, akademik performansları yüksekti ve aileleriyle ilişkileri iyiydi’’diyor.
Bu araştırmalar gösteriyor ki intiharın nedeni maddi imkânsızlık veya çaresizlik değil. İnanç, yetişme tarzı, mücadele azmi zayıflığı ve özellikle intihar hikâyelerinin çok olması intiharı teşvik ediyor.
Dünyanın fakir ülkelerinde veya zengin ülkelerinde intihar daha yüksek olsa teşhis daha kolay olabilir. Kadınların baskı altında olduğu ülkelerde dahi kadın intiharının daha düşük olması işin zorluklar ilede direk ilgisinin olmadığını göstermektedir.
İslam dininde intihar etmek kati bir şekilde yasaklanmıştır. Bu nedenle İslam ülkelerinde göreceli olarak intihar olayı daha düşüktür. Din olgusu, yaşamın anlamını artıran ve sosyal bağları kuvvetlendiren bir olgudur. Türkiye’de 100 000 kişide intihar 8,6 dır ve dünya sağlık örgütünün kayıtlarına göre dünya ortalamasının altındadır.
Ülkemizde intihar olayı gelişmiş ülkelerden az olsa da, bizde de risk artmaktadır. Özellikle uyuşturucu ve madde kullanımı intihar olaylarını tetiklemekte ve bilgiye ulaşımın kolaylaşması ve inançların sorgulanması, yaşamı anlamsız görenlerin sayısını artırmaktadır.
Ülkemizde gençlerimize azimle mücadele etme aşılamalı, pozitif düşünerek gelecek ümitlerini artırmalı ve inançlarını güçlendirmeliyiz. Ülkesinden ve kendisinden ümidini kesmiş büyükler çocuklarının yaşamını anlamsızlaştırmakta ve yaşama azmini azaltmaktadır.
Ülkenin hedefleri olmalı, bu hedeflere ulaşacağımıza hepimiz inanmalı ve bu hedefler için mücadele etmeliyiz. Hedefleri olan ve ümidini yitirmeyenlerin yaşama sevincini kaybetmediğini hepimiz biliyoruz. Ümit var olmalıyız diyor, ümidi azalmayanlara selam ve saygılar sunuyorum.