DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 20-12-2022 19:44

DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ

Devletin ve Bilim Sanayi Bakanlığı’nın doğrudan üretim faaliyetlerini arttırıcı ve kendi kendine yeten bir ekonomi hedefi doğrultusunda piyasalarda denetleyici ve düzenleyici bir rol alması ve dünya ticaretinin serbestleşmesi ile birlikte devlet teşviklerinin önemi artmış ihracat arttırıcı politikası ile ciddi fayda sağladığı görülmektedir.
Teşvikler, kaynakların ülke ekonomisi için en etkili ve yararlı bir şekilde doğru alanlara yönlendirilmesini sağlar. Diğer kamu politikalarından farklı olarak ekonomiye doğrudan dahil edilen teşvikler, etkilerinin kısa sürede ortaya çıkması açısından ekonomik gelişme için kritik rol oynamaktadır. Belirli ekonomik faaliyetlerin diğerlerine oranla daha fazla ve hızlı gelişmesini sağlamak amacıyla, kamu tarafından çeşitli yöntemlerle verilen maddi veya gayri maddi destek ve yardımlar olarak tanımlanan teşvikler, üretimin, istihdamın, ihracatın artırılması gibi genel amaçlarının dışında sektörel gelişmenin sağlanması, Ar-Ge kapasitesinin artırılarak yenilikçiliğin geliştirilmesi, işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması gibi amaçlar da gütmektedir. Teşvikler sadece ekonomik istikrar ve büyüme gibi ekonomik odaklı değil bölgesel dengesizlikleri azaltma, çevrenin korunması, işgücünün eğitilmesi gibi sosyal alanlara da temas etmektedir. 

Ülkemizde yatırımların ve istihdamın artırılması, ihracatın ve KOBİ’lerin desteklenmesi, bölgesel dengesizliklerin giderilmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi gibi çok farklı amaçlara yönelik pek çok kurum tarafından farklı teşvik programları uygulanmaktadır. Bu yatırım teşvikleri bir taraftan özel sektör yatırımlarının desteklenerek firmaların rekabet güçlerinin artırılması yönünde katkı sağlarken diğer taraftan, doğrudan bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik de uygulanmaktadır. 
Türkiye’de KOSGEB,TÜBİTAK,İŞKUR, AB Fonları ve Bölgesel Kalkınma Ajansları bu destekleri sağlayarak yatırım ve Ar-Ge arttırıcı faaliyetler sürdürmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, hem sıfırdan yatırım hem de genişleme yatırımı projeleri için başlangıç maliyetlerinin en aza indirilmesi ve yatırım getirilerinin hızlandırmasını destekleyen kapsamlı bir yatırım teşvik programı sunmaktadır.Bu teşvikler aynı zamanda teknoloji transferi ve ekonomik kalkınma için önemli alanlar olarak sınıflandırılan öncelikli sektörlerdeki projeler için de uyarlanabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti yatırımcılara; Ar-Ge ve inovasyon projeleri ve ilâve istihdam için sunduğu destek programlarının yanı sıra ihracatçılara çeşitli hibeler, teşvikler ve krediler yoluyla da destek olmaktadır.


Lakin sanayici, girişimci ekosistemleri bu teşviklere tamamen hakim olmadığı gibi haberi olmayanların da azımsanmayacak kadar çok olması sistemde düzeltmeler yapılması gerektiğini değerlendiriyorum.Özellikle Mal ve hizmet ihracatını destekleyen devlet yardımları daha basit hale getirilmelidir. Ekonomi için kritik öneme sahip ürünler ve hangi aşamada destek verileceği büyük önem taşır. Özellikle hazırlık aşamasında verilen desteklerden daha çok ihracatçının faydalanması sağlanmalıdır.Farklı bölge ve illerdeki çoğu ihracatçı, hangi ürün için ne tür destek sağlandığından habersizdir. Desteklerle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla farklı iletişim araçları yoluyla geniş bir bilgilendirme ve tanıtım faaliyeti uygulanmalıdır. Bu bağlamda Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları aktif bir biçimde rol almalıdırlar. Ayrıca, Türkiye’de teşviklerle ilgili olarak, çok sayıda kamu kuruluşu görev yapmaktadır. Bunların sorumluluk alanı da yeterince belli değildir. Buna bağlı olarak, aşırı derecede mevzuat karışıklığı yaşanmakta ve uygulamalar yeterince hızlı yapılamamaktadır. Uygulamacı kuruluşlar arasındaki koordinasyon eksikliği giderilerek, mümkün olduğunca az kuruluş tarafından uygulanan destekleme düzenine geçilmelidir. Böylece, mevcut ihracata yönelik teşvik uygulamalarında yaşanan bürokratik işlemlerin en aza indirilmesi sağlanacak ve bu yardımlarda başta KOBİ’ler olmak üzere daha fazla sayıda işletmenin faydalanması sağlanacaktır.
Geçtiğimiz yıllar bu destek ve teşviklerin başarısı umut vericidir. Ciddi bir ivme ile üretim ve ihracat artışı gözlenmektedir. Sizlerde iş, üretim,ürün ve sistemleriniz için bu desteklerden yaranlanmalı kendiniz, çevreniz ve ülkeniz için her geçen gün gelişim göstermek zorunda olduğumuzu unutmamalısınız.
Üretimi artan, ithalat açığı minimuma inen bir Türkiye inşaasında sende yerini al. Güzel yarınlar tek bir adımla başlar.
İyi haftalar dilerim.
Orhan Alperen Yıldız
Elektrik-Elektronik Mühendisi
Genç Girişimci
orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA