DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
NEVZAT ÜLGER
NEVZAT ÜLGER
Giriş Tarihi : 13-06-2023 07:57

YENİ KABİNEDEN PROFİLLER

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra açıklanan kabine hakkında, iktidara oy vermemiş insanlardan birçoğu da kabineden memnuniyetlerini bildirip, umutlu sözler söylediler. Bu oldukça önemlidir.
Cumhurbaşkanı yardımcısı, İçişleri, Savunma, Dışişleri, Maliye, Ticaret gibi bakanlıklara her biri muhalif kesimi de isim olarak tatmin edebilecek deneyimde, liyakatte ve başarılı olmuş kişilerin atanmış olmaları, daha güçlü bir devlet aklının, daha güçlü bir siyaset aklının oluştuğunu gösteriyor. Kurucu oyuncular bu kez yönetici oyuncular haline geldiler. Yılmaz, Fidan, Kalın, Yerlikaya, Şimşek, Bolat, Güler ve diğerleri.
Daha olgun insanların bakan olması, yumuşak bir dil kullanmaları, işin tekniğini biliyor olmaları siyasette ve ekonomide daha akılcı bir dizi politika değişikliğini getirebilir, getirmesini toplum bekliyor. 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanan Cevdet Yılmaz, geçmişte ekonomiye patronluk yapmış biri olarak şimdi tepe noktada bulunuyor olması, ülkenin tamamına hitap etmesinin yanında, özel anlamda onu bir ilin değil, bölgenin temsilcisi olmak durumuna getirmiştir. Planlamada yetişmiş biri olarak ülkeye ve bölgeye oldukça faydalar sağlayacaktır diye düşünüyorum.
İçişleri Bakanlığı’na atanan Ali Yerlikaya uzun süredir zaten ülkeyi yöneten kadronun içerisindeydi. Süleyman Soylu çokça kutuplaştırıcı demeçler verdi. Söylemleri oldukça itici ve kutuplaştırıcıydı. AK Parti'nin ve Erdoğan’ın hedefi Türkiye ittifakı olmasına karşın, Soylu’nun söylemleri daha çok etnik yapı üzerine oturuyordu çoğunlukla. Süleyman Soylu muhtemelen daha önce de görevden alınabilirdi ama MHP’yle olan dengeler dikkate alındı zannederim.  
Yeni İçişleri bakanı Ali Yerlikaya’nın  “Temel referansımız hukuk ve insan haklarıdır, bundan asla taviz verilmeyecektir” sözlerini önemsemek gerekir. Çünkü Soylu’nun; “Gerekirse bacaklarını kırın” söyleminden sonra bu cümleler rahatlatıcı beyanlardır. 
Hakan Fidan oldukça büyük bir ustalıkla arka kapı politikası yapabilen bir isim oldu MİT başkanlığı süresince. Yurt dışında bazı imkânsız gibi görünen adımları atarak,  bazı anlaşmalar sağlayıp ve arkasından bir zemin hazırlayarak resmi siyasetin de bu alanlara girmesinin atmosferini oluşturdu. Rusya'daki dörtlü zirve, Suriye gelişmeleri, Mısır görüşmeleri, Ermenistan gelişmeleri, Libya olayları, Körfez gelişmelerinin hazırlanmasının alt yapısında hep Fidan vardı diyor yerli ve yabancı basın. Bakanlığa atanmasından sonra dünyanın pek çok ülkesinde Hakan Fidan’la ilgili pozitif değerlendirmeler bu yüzden olsa gerek. Orta Doğu’da bir güç olarak kabul edilmesi kişisel popülaritesinden ziyade olumlu adımlara zemin hazırlayıcı oluşundan geliyor.  Gerek operasyonel anlamda, gerek dış politikanın önündeki mayınları temizleyici anlamında önemli biri oldu Sayın Fidan.
Fidan’ın yerine atanan İbrahim Kalın, yatağında sessizce ve fakat mağrurane akan bir nehir gibi ilerliyor. Geldiği son nokta MİT Başkanlığı. Fidan’ın ardından bu görevi bir adım daha ileriye taşıyabilecek bir kabiliyette bir değerdir o.
Mehmet Şimşek hibrit politik adımlarla ekonomiyi toparlayabilir ve bir süre sonra da bir umut dönüşü yapabilir.  Unutmayalım, Türkiye’nin beka sorunu esas itibariyle ekonomidir. Çünkü diğer politikaların etkileyici olmalarının temeli kuvvetli ekonomi ile olur. Bu anlayış ta 1908 yılından beri bu ülkenin temel meselesidir. Şimşek; “Hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği yok.” cümlelerini not edip önemsemek gerekir.
Savunma Bakanı olan Yaşar Güler, 15 Temmuz 2016 olaylarında zaten duruşunu netleştirmiş bir paşamızdır ve savunmamız dün de bugün de emin ellerdedir.
Ticaret bakanımız Ömer Bolat iş dünyasının yakından tanıdığı ve hakkında olumsuz tek cümle kullanılmayan bir isim. Fiyatların aşağı çekilmesinde önemli işler yapacağına ilişkin toplumsal bir beklenti var ve Sayın Bolat bu konuda önemli bir bakan profili çizeceğine ilişkin umutlar yüksek.
Bu dönemde teknik işler kabinede, dava siyaseti bizzat Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’da olacak gibi gözüküyor. S. Soylu’nun terörist sayısını 100 olarak verdiği beyanları halkta karşılık bulmuyordu. Erdoğan halkı daha iyi tanıyor. Kampanyasını terör, milliyetçilik, güçlü ordu ve Yeni Yüzyılda güçlü Türkiye gibi halkın kılcal damarlarına hitap eden bir sistem üzerinden yürüttü ve kazandı.
Türkiye'deki vatandaş kimliğini “yerli ve milli” repliği üzerine oturttuğu için, milliyetçilik de yeni bir şekillenme ile AK Parti saflarında yoluna devam edecek gibi duruyor. Buradaki milli kelimesi Müslümanlık için, yerli kelimesi de Türklük için kullanılmaktadır.     
Yeni kabinede Mehmet Şimşek dışında kalan isimler esas itibariyle her biri bir noktada Türkiye'yi yöneten kadroların bir parçasıdırlar. Belki sessiz kalmayı tercih ettiler ama yönetimin içinde olduklarından, eksiklikleri ve yanlışları çok iyi biliyorlar. Bu nedenle dahi aksaklıkların giderilmesi fazla zaman almayacaktır.
Bölgedeki krizleri ve gelişmeleri en çok etkileyen başkent olması nedeniyle; Batı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kırmızı halı sermek zorunda kalacaktır hatta kalmıştır diye düşünüyorum.

NELER SÖYLENDİ?
@
NEVZAT ÜLGER

NEVZAT ÜLGER

DİĞER YAZILARI “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA