DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 30-07-2023 23:33

TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET

Türkiye Cumhuriyeti ne yazıkki 2.Dünya savaşından sonra bürokraside tamamen kayıp yaşanmış ve dünya siyasetinde Amerika’nın küçük yaramaz çocuğu gibi muamele görmüştür. Ne zaman başını kaldırmaya çalışsa iç savaş ve darbeyle tekrar geri itilerek yönlendirilmeye devam etmiştir.

Günümüz siyasetinin en büyük eleştri konusu olan ekonomi geçtiğimiz 40 yıl içerisinde de istikrarlı olamamış her atılımın karşılığı bürokratik yaptırımlara yenik düşmüştür. Günümüzün gençliği refah ve zenginlik hayalleri kurarken bu uğurda mücadele etmemeleri ise içler acısı ve vizyonsuz bir nesilin ayak sesleridir. Türkiye’nin eknomik ve askeri yaptırımlarla yıkılamayacağına kanaat getirenler neslimizi ve benliğimizi bozmayı amaçladığını ne zaman fark edeceğiz ?

Gençliğimizin özendiği Amerika, Almanya ve AB ülkeleri Teknoloji Araştırma Geliştirme, Uzay Araştırmaları , Askeri Buluş ve Araştırmalar yaparken Türk insanının Ortadoğu ateşine atılıp Terör örgütleri ve iç karışıklıklarla uğraştığını ne çabuk unuttu ?

AK Parti'den Türkiye Yüzyılı logosu - Gündem Haberleri

Türkiye Yüzyılı Türk’ün şahlanışı ve Türkiye’nin büyüme başlangıcıdır. Bunu eleştirenler ve muhalif olanlar geçmişlerini analiz etmeye çağırıyorum.

Şimdi 2020-2021-2022-2023 yıllarını gözönüne alarak ülkemizin ekonomik bağlılıklarını değerlendirelim;

Türk ekonomisinde 2020 yılından itibaren yaşanan en büyük cari açığın temelini enerji, otomotiv ve elektronik ürün ithalatı oluşturuyor. Bu durum, ülke ekonomisinin bu sektörlere yönelik iç üretimi artırmaya ne kadar ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

1-)Enerji İthalatı: Türkiye'nin geçtiğimiz 3 yıl içerisinde ortalama yıllık enerji ithalatı yaklaşık 41 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, toplam cari açığın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Enerji ithalatını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerekiyor. Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi enerji kaynaklarının daha etkin kullanılması, cari açığı azaltacak önemli bir adım olabilir.

2-)Otomotiv İthalatı: Türkiye'nin otomotiv ithalatı, geçtiğimiz 3 yıl içerisinde ortalama yıllık10 milyar dolar olarak gerçekleşti. TOGG gibi yerli üretim projelerinin desteklenmesi, otomotiv ithalatına olan bağımlılığın azaltılması yönünde etkili olabilir.

3-)Elektronik Ürün İthalatı: Elektronik ürünlerin ithalatı da cari açığın büyük bir kısmını oluşturuyor. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde ortalama yıllıkithalat 15 milyar doları buldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine yönelmek, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine yatırım yapmak bu alanda da cari açığın kapanmasına yardımcı olabilir.

4-)Tarım ve Gıda Sanayi: Türkiye, tarım ve gıda sanayinde dışa bağımlılığı azaltacak hamleler yapmalı. Özellikle buğday, mısır gibi temel ürünlerde dışa bağımlılığı azaltacak politikalar, geçtiğimiz 3 yıl içerisinde ortalama yıllık2 milyar dolar olan bu alandaki cari açığı düşürebilir.

Cari açığın azaltılması için Türkiye'nin yerli üretimi artırmaya yönelmesi ve ithalata bağımlı olduğu sektörlerde alternatifler geliştirmesi gerekiyor. Enerji, otomotiv, elektronik ve tarım sektörlerine yapılacak yatırımlar, Ar-Ge ve inovasyon hamleleri, ülkemizin bu açığı kapatmasında kritik rol oynayacaktır.

Cari açığın kapanması, ekonomik bağımsızlığın ve istikrarın sağlanması açısından hayati önem taşıyor. Türkiye'nin bu yolda atacağı adımlar, sadece ekonomik büyümeyi değil, aynı zamanda teknolojik ve sosyal gelişmeyi de destekleyecektir.

Cari Açık Ve Getirdiği Riskler - Türkiye Raporu

Türkiye'nin cari açığı kapatmaya yönelik sanayi ve üretim politikaları, genel olarak ithalat bağımlılığını azaltma ve yerli üretimi teşvik etme amacına yönelik düzenlemeler içermektedir. Ancak bu politikaların etkinliği ve sistemin durumunu değerlendirmek gerekmetedir;

1-)Yerli Üretim Teşvikleri:

Olumlu Yönler: Yerli üretimi teşvik eden vergi indirimleri, destekler, hibeler gibi uygulamalar bulunmaktadır.

Olası Hatalar: Bu desteklerin yeterince geniş kapsamlı olmaması veya yanlış alanlara yönlendirilmesi, istenen sonuçların alınmamasına neden olmaktadır.

2-)Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Üretim:

Olumlu Yönler: Teknoparklar gibi inovasyon merkezlerine sağlanan destekler, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimini arttırmaktadır.

Olası Hatalar: Yeterli nitelikli iş gücü, finansman ve pazarlama desteklerinin eksikliği, bu alandaki gelişimi engellemektedir.

3-)İhracatın Teşviki:

Olumlu Yönler: İhracatı teşvik eden politikalar, döviz girdisini artırabilir, böylece cari açığı azaltabilir.

Olası Hatalar: İhracatın teşvik edildiği sektörlerin yanlış seçilmesi veya uluslararası rekabet koşullarının göz ardı edilmesi, etkinliği azaltmaktadır sanayicilerimizin daha dikkatli ve vizyonlu olması gerekmektedir.

4-)Enerji ve Hammaddede Dışa Bağımlılık:

Olası Hatalar: Enerji ve hammadde ithalatına olan yüksek bağımlılık, cari açığı artırıcı bir etkiye sahiptir. Yerli kaynakların etkin kullanılmaması bu durumun en büyük nedenlerinden biridir.

5-)Bürokratik Engeller ve Yatırım İklimi:

Olası Hatalar: Yatırımların önündeki bürokratik engeller ve yasal belirsizlikler, yerli ve yabancı yatırımları frenliyor, üretimi olumsuz etkilemektedir.

Daha güzel yarınlar için büyüyen Türkiye lokomotifinin engelleri ezerek geçtiğini "görmemek" mümkün değildir. Ülkemizin bu şahlanış hareketinde hareketin bir parçası olmak vatani bir görevdir. Yersiz eleştiri ve muhaliflik batıya “Hizmetkarlık”’dır. Bunun bilincinde olmak dileğiyle,

İyi haftalar dilerim.

Orhan Alperen Yıldız

Elektrik-Elektronik Mühendisi/Genç Girişimci

orhanalperenyildiz@hotmail.com

 

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA