DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 22-11-2022 22:27

DEVLETÇİLİK

Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır.
Devletçilik; totalitarist, refah devleti,  büyük devlet gibi çeşitli şekillerde olabilir.
Totalitarizm, tüm yetkilerin merkezileştirildiği, devlete mutlakitaat beklenen, diktatörlükvari yönetim olarak tanımlanabilir.  Tek kişi, tek lider, tek parti ideolojisini barındırır. Ekonomik faydaları olduğu ve hızlı gelişim sağlanabilmesi yanında sosyal devlet anlayışından uzaktır.
Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir.Bu modele göre devlet vatandaşlarının refahı için başta gelen birinci merci ve mesuliyet yükü taşıyan kurumdur. Bu teoriye göre devletin mesuliyeti çok geniş kapsamlıdır çünkü bir vatandaşın refahının her yönü üzerinde devlet mesuliyet yüklenmiştir ve bu mesuliyete hiçbir istisna olmadan ülkenin tüm kişileri üzerinedir.Ekonomik gelişim hızlı olamamakla birlikte yıllara yayılan gelişim mümkündür. Ani politik uygulamalara geçilmesi ve uygunlanması zordur. Sosyal anlayış ve vatandaş çıkarları üst seviyededir.
Bu tanımlamalarda sonra gelelim ülkemiz “Türkiye” hangi modeli barındırmaktadır?
Modeller , ideolojiler ve yönetimler bana göre halkın yapısıyla ilişkilidir. Halkın dini,ekonomik ve ahlaki karakterlerine göre ülkelerin yönetim biçimlerinin şekillendiğine inanıyorum. Bu sebeple Türk halkının milliyetçi , vatan kavramına olan bağlılığı, islami yaşayış ve ahlakına sahip, savaşçı bir millet olması sebebiyle ne tam olarak Demokrasi ne tam olarak totalitarizm ne de tam olarak Devletçi yapıya %100 olarak sınıflandıramayız ama her bir modelden harmonik olarak dönemin şartlarına göre yönetim biçimleri şekillendirmektedir. Bunun sebebi ise hızlı karar alıp uygulayabilen bir devlet yapısı tercih etmeleridir. Olası savaş durumlarında bürokratik süre kaybetmek yerine hızlı planlar ve kararlar alabilen devlet modeline olan istekten kaynaklanmaktadır. Bu yönetim modeli yorumlamasının yanında her türk vatandaşı devletçi düşünce yapısına sahiptir. Bu özelliğide atalarından gelen kültür ve halk yapısından kaynaklanmaktadır. 
Ziya Gökalp’e göre “… Asrileşmek demek, Avrupalılar gibi zırhlılar, otomobiller, tayyareler yapıp kullanabilmek demektir.”. İki yüzyıldır Avrupa’nın gerisinde kalmış olan Türkiye’nin çağdaş uygarlığa ulaşmak için acelesi vardır. Bu çağdaş uygarlığın içeriğini oluşturan bu zırhlıları, otomobilleri, tayyareleri kim yapacaktır? Özel girişimciler yapmıyorlarsa, o zaman bunları devlet yapacaktır. Devletçiliğin içeriğindeki öz budur. Ancak, devletçilik bireylerin yapamadığını yapmakla da sınırlı değildir. Özel girişimciler yapıyor ya da yapabilecek kapasitede olsalar bile, milletin yüksek menfaatlerine uygun olduğu düşünüldüğü takdirde o işi devletin yapması devletçiliğin sınırları içindedir.
Türkiye’nin devletçilik yolcuğunu inceleyelim. 

Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından 17 Şubat- 4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir İktisat Kongresi olarak da bilinen, Türkiye İktisat Kongresi toplanır. Kongre’de çiftçi, tüccar, sanayici ve işçi kesimleri temsil edilir.      
Kongre sonunda, Misak-ı İktisadı Esasları adı altında oybirliğiyle kabul edilmiş bir belge yayımlanır. Bu Kongre’ye başkanlık etmiş olan Kâzım Karabekir’in iktisat bilgisi ve ahlâk anlayışı paralelinde bir bildiri olup, iktisat politikası konusunda fazla bir şey yoktur. 1920’lerde Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisadi politikası, demiryolu politikası dışında,  liberal olmaya devam edecektir. Bu durum biraz da Lozan Antlaşması’nın hükümleri nedeniyledir. Antlaşma’ya göre Türkiye gümrük vergilerini, ancak 1929 Ekim Ayı’ndan itibaren yükseltebilecektir.


İktisat politikası noktasında Kongre’den fazla bir şey çıkmamış olmakla birlikte, ileride izlenecek politikalar konusunda bazı ipuçları vardır. Bunlar Atatürk’ün ve İktisat Bakanı Mahmut Esat (Bozkurt) Bey’in konuşmalarında ortaya çıkıyordu. Atatürk, Kongre’yi açılış konuşmasında “Sanılmasın ki biz sermayeye karşıyız; hayır bizim memleketimiz geniştir. Çok emek ve sermayeye ihtiyacımız var. Kanunlarımıza uymak şartıyla dış sermayelere gerekli olan teminatı vermeye her zaman hazırız. Geçmişte, Tanzimat devrinden sonra yabancı sermaye, üstün hakları olan bir yere sahipti. Devlet ve Hükümet, dış yatırımların jandarmalığından başka bir şey yapmamıştır. Her yeni millet gibi Türkiye bunu uygun bulmaz. Burasını esir ülke yaptırmayız!” sözleri Türkiye, Kurtuluş savaşı ve devletin kuruluş ruhunu ve devletçiliğe olan inancını bizlere göstermektedir. 
Tüm bu reformların ardından birçok sanayileşme konusunda adımlar atılmıştır. Neredeyse her 10 yılda bir yaşanan darbeler gelişime ve sanayiye sekte vurarak birtakım karaborsalara çanak tutmuştur. Osmanlı’nın Avrupa sanyileşmesinin gerisinde kalması ardından “hasta adam” olarak muamele görerek yıkılmaya mahkum kalmıştır. Türkiye’nin bu kaderi tekrar yaşamaması adına sanayileşme ve milli sanayi kaçınılmaz bir şekilde geliştirilmek zorundadır. Her vatandaş ve her hükümet ideolojileri ne olursa olsun “Devletçilik” anlayışı ile yetişerek adımlar atmalıdır. Bu bir tavsiye değil mecburiyettir.
Demirel gibi “çalışmadan müreffeh Türkiye”, Özal gibi “çalışmadan çağ atlamak” modelleri Türkiye’ye her zaman geri ve karanlık bırakacağı unutulmamalıdır.
Sözlerimi Platon’un “Devletin yaşamında ve davranışlarında adalet, ancak önce yurttaşların kalplerinde ve ruhlarında yer aldığı ölçüde mümkündür.” Düşünülmesi gereken yaklaşımıyla tamamlıyorum. Devletçi yaklaşım ve düşünce tarzının koşulsuz şartsız her bireyin yaşam tarzı olması gerektiği ve bu durumun Türkiye’nin kaderini belirleyeceği unutulmamalıdır.
Orhan Alperen Yıldız
Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci
orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet