DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
YAVUZ GEZER
YAVUZ GEZER
Giriş Tarihi : 28-12-2023 14:15

Kutsi...Kızıl saçlım

Amerikan Başkanı Lyndon Johnson'un mektubuna cevap.

- "Mektubun gerek yazılım tarzı, gerek muhtevası Amerika'nın Türkiye gibi bir müttefiki için 'hayal kırıcı' olmuştur." 

- "Birbirine karşı antlaşmalardan doğan zorunluluklarını, yükümlülüklerini istedikleri zaman reddeden devletler arasında bir ittifaktan söz edilebilir mi?"

Türkiye Cumhuriyet Başbakanı İsmet İnönü (1/2 Ayyaş)

"Bizim çocukların sütünü ihmal etmiyorsun değil mi?

 - Çoban "Onlar artık süt içemezler!" 21 Aralık 1963, Kanlı Noel... Tarihe geçmiş adıyla.

Rumlar, Yunan işbirliği ile ayaklanarak, birlikte yaşadıkları Lefkoşa'da Türk Mahallelerini basıyorlar. Ledra Palas denilen, Birleşmiş Milletler Karargâhı'na çok yakın mesafe.

Mürüvvet İlhan adı verilen sokağa gelen ENOSİS Soykırım Timleri önlerine çıkan Türk vatandaşlarını ve evdekileri kurşun yağmuruna tutarak ilerliyorlar. Tabib Binbaşı Nihat İlhan'ın evine geldiklerinde; yavruları Murat, Kutsi ve Hakan'ı kucaklayarak, bulamazlar ümidiyle banyo küvetinde saklanan Mürüvvet Hanım'ı onlarca mermiyle katlediyorlar. Çok acı... Yıllardır kalpte her dem taze tutulan acı ama ÇOK ACI!

Bir anne, üç evlat...

Eli silah tutmaz, karşı koyamaz, ateş edemez... Üzerlerine sıkılan onlarca mermi...

Aynı zamanda ikâmet ettikleri evin sahibini, onun eşi ve kızını da hunharca katlediyorlar.

UNUTULMASIN, UNUTTURULMASIN diye yazmak istedim... Ellerim titreyerek ve ağlayarak...

Ağlamak ayıp değil, Nihat İlhan Generalimin zarif, naif kişiliği ve insan sevgisini bilen biri ve yeğeni Yavuz Selim İlhan'ın lise sınıf arkadaşı olarak.

Binbaşı Nihat İlhan, Ortopedi Uzmanı Genel Cerrah. Askerî Doktor. Kıbrıs Alayı'nın Baş Tabibi.

Eşi ve çocuklarının katledildiği saatlerde bulunduğu bölgede vuku bulan çatışmalarda yaralılara tıbbi hizmet veriyor. Tedavi ettikleri arasında Yunan vatandaşları da var. Olayın üzerinden üç gün geçmiştir ve henüz olaydan haberdar değildir.

Yunanistan'ın desteğini arkasına alan Makarios, bir an önce adanın tamamı üzerinde kontrol ve denetimi ele geçirmek için Türklere karşı silahlı saldırılarını artırmış. İlk önce Prodromi (Karşıyaka) Köyü ile Poli Kasabası'na, daha sonra Baf Kazası'na saldırıları artırmıştır. Baf Kazası'nda gelişen trajik olaylar karşısında Türkiye, Yunanistan'a ve Makarios'a ultimatom vermiştir.

Gelelim 26 Aralık 1963 saat 09.00'a... Alay Komutanı Keşfi Takımı'nın emniyeti altında, yanında emir subayı Kıdemli Yüzbaşı Oğuz Pamir ile beraber Türk Büyükelçiliği'ne süratle geçtiler. Tabib Binbaşı Nihat İlhan'ın evinin gece Rumlar tarafından basıldığını, eşinin ve çocuklarının şehit edildiğini anlatıyor ve çektikleri resmi Alay Komutanımıza veriyorlar. Alay Komutanımız, İngiliz Tugayı'nın Komutanı, Yunan Alay Komutanı, Makarios'u temsilen bir Hükümet Görevlisi, Türk Cemaati'nden bir Temsilci ve Üçlü Karargâh Kurmay Başkanı Albay Hasan Sağlam katılıyor. Büyükelçimiz, Türk Hükümeti'nin olayların önlenmesi için gerekli tebdirlerin alınmasını istediğini bildiriyor ve alınacak tedbirler için kendisini yetkili kıldığını bildiriyor. Müteakiben, İngiliz General'i söz alarak; "HÜMÜKETİM, ADA'DA SULHU VE SUKÛNU SAĞLAMAK ÜZERE, KURULACAK OLACAK BARIŞI KORUMA GÜCÜNÜN KOMUTASINI ALMAMA İZİN VERDİ. BU KUVVET; TUGAYIM, TÜRK VE YUNAN ALAYLARINDAN OLUŞACAK, TÜRK VE YUNAN HÜKÜMETLERİ DE BUNA ONAY VERDİLER." diyor. Toplantıya çok gergin şekilde katılan Alay Komutanımız hemen söze giriyor; "ALAYIM KİMSENİN EMRİNE GİRMEYECEKTİR. KIBRIS TÜRKÜ'NE KARŞI KATLİAMA GİRİŞİLMİŞ VE MAHALLELERİ İŞGÂL EDİLMİŞTİR. ALAYIM O BÖLGELERİ GERİ ALINCAYA KADAR HAREKÂTA DEVAM EDECEKTİR." Yunan Alay Komutanı söze karışıp; "NURİ BEY, SAKİN OLUNUZ. OLAYLARI İYİ NİYETLE ELE ALALIM." gibi bir çıkış yapıyor, bunun üzerine çok sinirlenen Alay Komutanımız cebinden Tabib Binbaşı Nihat İlhan'ın kurşunlanarak banyo küveti içerisinde öldürülmüş hâldeki eşinin ve çocuklarının fotoğraflarını Yunan Alay Komutanının önüne fırlatıyor ve "İŞTE SİZİN MEDENİYETİNİZ BU!" diyerek Yunan Alay Komutanı'nın üzerine yürüyor. Büyükelçimiz Alay Komutanına sakin olması yönünde telkinde bulunuyor.

Alay Komutanı, Yüzbaşı Oğuz Pamir'e dönerek; "Oğuz'a Alay'a git, Hayrani'ye söyle, Alay ileri harekâta devam edecek, gördüğü mukavemeti bertaraf ederek, Küçük Kaymaklı, Çağlayan yani Türk Mahallelerini geri alacak." Büyükelçi Yüzbaşı Oğuz'a "Yüzbaşım bu emri uygulamayınız, ben burada Devleti temsil ediyorum." dese de, Yüzbaşı Oğuz "Ben Alay Komutanımdan gelen emri yerine getirmekle mükellefim." Bunun üzerine Büyükelçi, oraya gelen Kurmay Albay Hasan Sağlamdan yardım istiyor ve siz emir verin diyor. Albay Sağlam Oğuz'a; "ŞİMDİLİK EMRİ YERİNE GETİRME, KOMUTAN BİRAZ DİNLENSİN, GELİP EMRİ KENDİ VERSİN, ZATEN ALAY HAZIR, BU FAZLA ZAMAN ALMAZ" diyor ve Yüzbaşı Oğuz'u durduruyor.

Olayların akışını ve Tabib General Nihat İlhan'ın hatıralarını haftaya sizlerle paylaşacağım.

Ne tesadüftür ki Aralık ayının 21'ine denk gelen müessif ve hepimizi kalpten yaralayan Pençe Kilit Operasyon Şehitleri - 12 ASLAN, 12 YÜREK, 12 CAN, 12 EV, 12 OCAĞA DÜŞMÜŞ ATEŞ! SIVASIZ EVLERİN ŞANSSIZ ÇOCUKLARI... Kabriniz nur, mekânınız Cennet olsun...

NELER SÖYLENDİ?
@
YAVUZ GEZER

YAVUZ GEZER

DİĞER YAZILARI Gel Bakalım Devletin Babası- I Bayrama Dair... Şakga Yaptık... Hadee Canım!!! Dedem Atlas Var Ya... (Varya) Emekli... Sevda... Peynir Heç'e Çıktı Zümrüd-ü Anka - II Simurg (Zümrüd ü Anka)- I 90 Lira Bindi (Taksi)-10 Lira İndi (Simit) Asker- Saf Anadolu Çocuğu Şehit... Kutsim kızıl saçlım-4 Kutsi – Kızıl saçlım 3 Kutsi – Kızıl saçlım 2 Saatler dursa da akan zaman… Ekşi her zaman ekşi değildir. Bazı ekşiler tatlıdır hıdır ekşi gibi Pamuk tarlaları beyazın lekeleri Orada bir köy var mıymış uzakta? Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? 3 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi?- 2 Futbol üzerine – Topumuzu kessinler mi? Anne, melekler neden beyaz? Nostalji sendromu YETER – YAHU Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet-III Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- II Yas’ın Gölgesinde Cumhuriyet- I Savaşta çocuk olmak Emeğim Türk – Osmanlı –II Türk – Osmanlı HİLAL VE YILDIZ Onbeşinci gün Ağustos – Zaferler ayı Diken ve gül Ayıyla sohbet Neden ben? Kırk birinci BORDO BEYAZ Kurban Sevdalar; mektuplar, güller Çelik Kaleler Tebessüm Güzel görebilmek Bir şehir ki -III Tıpşor... Kanatsız Melekler Neyiz… Bilinsin! İnsan ve sevgi BUGÜN BAYRAM GÜNÜ DERLER... On Bir Ayın Sultanı – 4 On bir ayın sultanı – 3 On Bir Ayın Sultanı – 2 On Bir Ayın Sultanı – 1 Topun sahabı benim – 3 Topun sahabı benim – 2 Cumhuriyetin aydınlık yüzü; Prof. Dr. Naci Görür Cemre bu sefer insanlığa düşsün! Topun sahabı benim – 1 Gitti canımın cananı İmdaaat… Sonsuzluğa mektup KİMSİN? YA SEN KİMSİN? Özlenen Bir şehir ki… Kırmızı gül her dem olmaz Büyük Abe (Selahattin’in Sıçanları) HARBİYELİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama smok betvolegiris.co