Kenya doğu Afrika’da, Etiyopya, Somali, Tanzanya, Uganda ve Güney Sudan ile sınırı olan Hint Okyanusunun kuzeyinde, genellikle safariler ile tanınan, Afrika kıtasının beş büyük hayvanı olan Afrika leoparı, Afrika mandası, aslan, Afrika fili ve Kara gergedanın yaşadığı farklı bir ülke.
Kenya’ya ilaç satışına yeni pazarlar bulmak amaçlı gittik. Beş günlük deneyim, ülkeleri sadece okuyarak tanımanın çok ötesinde farklı düşüncelerin oluşmasına neden oldu.
Afrika kıtası aslında yer altı kaynaklarının ve yeşilliklerin olduğu bir kıta. Kenya’da 10 derece ile 32 derece arasında olan ısı aralığı ile mükemmel bir iklime sahip. Güney yarımkürede olması hasebi ile bu günlerde kış mevsimi yaşanıyor. Kenya’nın başkenti Nairobi’de ortalama ısı 22 derecelerde idi. Haziran ayında mükemmel bir ısı. Kenya iklim olarak sürekli tarımsal üretim yapıla bilinecek bir ülke. Ülkenin % 50 den fazlası çiftçilik yapıyor.
Kenya’da tarımsal ihracat için kahve, çay, sisal ve pire otu ekilmektedir. (Sisal; lif içeren ve tekstilde kullanılan bir bitki türü) Ülkede ihtiyaç için, şeker kamışı, mısır, buğday, arpa, baklagiller, muz, pirinç, ananas ve pamuk üretilmekte.
Doğu Afrika ülkesi Kenya’ya gidince bağımsızlık karakterimdir diyen Mustafa Kemali ve bağımsızlık aşığı Türklerin farkını daha iyi anlıyorsunuz. İngiliz hegemonyasında kalmış yıllarca sömürülmüş ve iradesini kullanmamış milletlerin nasıl öz güvenini kaybettiğine şahit oluyorsunuz.
Biz Kenya’daki fuara distribütör bulmak amaçlı gitmiştik. Özgüvenini kaybetmiş milletlerin müteşebbis olamadığına şahit olduk. Bizim ülkemize Net Farma listesini sunsanız herkes distribütörlük yarışına girer. Bu ülkede korkmuş, sindirilmiş, aldatılmış, insanların cesaretsizliğine şahit oluyorsunuz. Cesaretini kaybedenlerin, kayıp insanlar olduğunu görüyorsunuz.
Bizle gelen firmalardan bir bayan, iki Kenyalı gencin kendi arasındaki diyaloğunu dinlemiş. Gençlerin İngilizler ile Fransızlar arasındaki yönetim farkını tartıştıklarını, birinin keşke biz Fransa’nın egemenliğinde olsaydık, onlar İngilizlerden daha iyi dediğini, diğer gencin İngilizleri savunduğunu anlattı.
Nairobi’de fuar alanı ve otel çevresin de kalıp arka sokaklara gitmesek, fena bir ülke değil diyecektik. Bizim kaldığımız bölgede iyi giyimli insanlar ve nispeten idare eder bir görüntü vardı. Otelden 200 metre öteye yitiğimiz de, bambaşka bir yaşamla yüzleştik. 50 yıllık araçların kara duman attığı, nefes almakta zorlandığımız, bir tane dahi beyazın olmadığı, ortalığın toz içinde olduğu, fakirliğin kol gezdiği, insanların kötü kötü baktığı, tedirgin edici, bol dilencilerin olduğu bir bölge ile karşılaştık.
Kenya satın alma gücü bakımından Türkiye’nin 1/6 sı düzeyinde, çok fakir ve çok pahalı bir ülke, gıda fiyatları bizim iki katımız düzeyinde. Kenya emperyalistlerin sömürmesinin ve doğru yönlendirmemesinin ıztırarını yaşayan bir ülke.
Biz kendi ülkemizin değerini bilmeli ve bağımsızlık karakterimdir demeliyiz. ABD;feto zihniyeti aracılığı ile bağımsızlık irademizi zayıflatmak istedi. Türkiye’de kansızlar bu hain ülkeye kuyruk salladı. Atatürk gibi düşünen milyonlar bu kansızlara alan bırakmadı. Bağımsızlığın değerini anlayanlara ve emperyalistler karşı sonu ölümde olsa, boyun eğmeyenlere, selam ve saygılar sunuyorum.