DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ
Giriş Tarihi : 17-01-2023 22:32

GELECEK YAPAY ZEKA VE YERLİ YAZILIMDA

Teknoloji gündemindeki yerini koruyan metaverse ve kripto ağlarıyla ilgili finansal teknolojinin geleceğini yorumlayan Gates , bizlere geleceğin teknolojik finansda değil “Yapay Zeka” teknolojilerinin geliştirilmesinde olduğunu hatırlatıyor.

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, Reddit'te yakın zamanda gerçekleştirilen bir soru-cevap oturumunda, Web3 ve kriptoya mesafeli yaklaştığını söyleyerek bu teknolojilerin bir sonraki ‘büyük şey’ olmasını bekleyenlerin umutlarını söndürdü.

Bir kullanıcının bugün ‘internet gibi devasa bir teknoloji kayması’ yaşanıp yaşanmadığı sorusuna yanıt veren Gates, asıl ‘büyük şey’in 'yapay zeka' (Artificial Intelligence - AI) olduğunu söyledi.Bu, Microsoft'un bu alana milyarlarca dolar yatırım yapmasıyla da tasdikleniyor. Aynı zamanda Gates, Web3 ve metaverse gibi teknoloji trendleri üzerine çok fazla bahis yapılmamasını tavsiye ediyor.

Soru cevap etkinliğinde bir kullanıcının Gates'in 2000'lerin başında söylediği ve insanların internetin beş yıl sonra ne olacağını olduğundan fazla tahmin edip on yıl sonra potansiyelini hafife aldıklarıyla ilgili ünlü sözünü hatırlatması da Gates’in 'dot-com balonu' başta olmak üzere birçok öngörüsünde ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor.

Ülkemizin gündeminde ise özellikle son beş yıldır “Yerli Yazılım”, “Yerli Ürün” kavramlarını açmak istiyorum. Ülkemizin özellikle mühendislik ve teknoloji girişimleri ciddi rakamlara ve başarılara ulaşmış durumda olmasına rağmen dağıtılan ödeneklerin karşılığını henüz alamadığımızı görüyorum. Bunun sebebi ise birçok çalışmanın akademik düzeyde makaleleştirildikten sonra akademik ve teknik detaylara sıkıştırılmasından kaynaklanıyor. Akademisyenlerimizin mesleki deformasyon olarak teknik detaylarda boğulmasının sonucu olarak ortaya atılan teori somut bir ürün haline gelmeden dergilerde yayınlanarak rafa kaldırılıyor. Bu durum teknolojik araştırma ve Ar-Ge odaklı çalışmaların ürünleşme sürecini etkilediğini düşünüyorum.

Akademik – Sanayi ilişkisinin geliştirilerek daha verimli ve ürün odaklı çalışmalar yapılması gerektiğine  inanıyorum.

 “Yerli Yazılım” kavramındaki gözlemlenen problem ise özgünlük detaylarında saklı, tüm dünya bizler gibi araştırmalar,  yazılım ve ürün geliştirmeler üzerinde Milyarlarca Dolarlık yatırımlarla geliştirmeye çalışıyor. Lakin yazılım geliştirme hususunda var olanı “kopyala, devşir, markala ve piyasaya sür” sistemi ülkemizde çoğunlukla kullanılıyor ve bunun yapan personele “Yazılımcı” firmaya “Yazılım Firması” sıfatlandırılması yapılıyor. Tabi tüm firma ve personeller için geçerli değil bu durum. Lakin çoğunlukla piyasada karşılaştığımız durum böyle olduğu için yazılım geliştirme ve iyileştirme süreçleri kangren durumlara geldiğini görmeliyiz. Özelikle “Yapay zeka yazılımları” konusunda eğitim ve uygulama odaklı geliştirme platform ve sistemleri genişletilerek daha kalifiyeli ve özgün bir sistem oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum.

Gates’in ifade ettiği gelecek “Yapay Zeka” teknolojilerindedir ifadesini çok gerçekçi ve doğru buluyorum. Geleceğin teknolojileri üzerindeki çalışmaların arttırılması ve özgün, yerli ürün ve yazılımların arttırılması gerektiğine inanıyorum.

Girişimlerin, firmaların ve yatırımların öncelikli olarak ithalat açığı olan kalemlere yönelik Ar-Ge ve Üretim odaklı olması gerekiyor. Böylelikle öncelikle finansal cep yırtığı ne kadar kapatılabilirse cepte kalanlarla daha fazla teknolojik ürün ve sistem desteklenebileceği unutulmamalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “2025 yılında Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 5'ini yapay zekadan sağlayacak” sözleri bu önemli konunun devletin gündeminde olduğunu ve bu alana yönelik verilen önemi açığa çıkarıyor.

Geleceğin Teknoloji dünyasında Türk Malı ve Türk Yazılımı sloganıyla yazımı tamamlıyorum.

İyi haftalar dilerim…

Elektrik-Elektronik Mühendisi-Genç Girişimci

orhanalperenyildiz@hotmail.com

NELER SÖYLENDİ?
@
MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

MÜH.ORHAN ALPEREN YILDIZ

DİĞER YAZILARI TÜRKİYE'NİN DÖVİZDEN ALTINA GEÇİŞİ: EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIN ANAHTARI MI? 5G TEKNOLOJİSİ ve TÜRKİYE ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLER VERİMLİ ŞEHİRLERDİR AKDENİZ HAKİMİYET ŞARTI: KIBRIS ve TÜRKİYE TÜRKİYE YÜZYILI ve FAYDASIZ MUHALİF ZİHNİYET TÜRK EKONOMİSİNİN POTANSİYEL YILDIZI ECDADI TANIMAK YAPAY ZEKANIN İŞ GÜCÜNDE YÜKSELİŞİ VE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: TÜRK BİRLİĞİ YATIRIM FONU DÖNÜŞEN TÜRKİYE, PARLAYAN İHRACAT Türkiye'nin Kararlı Duruşu MANİPÜLATİF SEÇİM İLKESİZ MUHALEFET TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU ROLÜ SAHİPLİ GÖRÜNÜMLÜ SAHİPSİZLİK SEÇİMİN EKONOMİK RÜZGARI BOZUK SİYASİ SATIH PARANIN DİJİTAL YOLCULUĞU TÜRKİYE’NİN ACI GÜNLERİ ROBOT MU İNSAN MI? GİZLİ RESESYON ve TEKNOLOJİK İŞSİZLİK GEÇ KALIYORUZ ! 2023 BÜTÇESİ VE TÜRKİYE YÜZYILI 2020-2022 SERÜVENİNİN SONU GEÇMİŞ “ÇİN MALI” ŞİMDİ “TÜRK MALI” DEVLET DESTEK VE TEŞVİKLERİ TÜRKİYE 2022 YILI TEKNOLOJİ RAPORU ATATÜRK’ÜN CHP’SİNE EMPERYALİST BAŞDANIŞMAN SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ YATIRIM DURUMU DEVLETÇİLİK TEKNOKRASİ VE DÜNYA EKONOMİSİ ? MATEMATİĞİ ANLAMAK Türkiye Yerli Otomobili “TOGG” GİZLİ DIŞA BAĞIMLI KALEMLER TARIM 4.0 DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE GELECEĞİN GİZLİ KAHRAMANLARI “PİLLER” HEDEF NÜFUS VE KİTLESEL KONTROL TEKNOLOJİK SOMUTTAN SOYUTA GEÇERKEN SOĞUK SAVAŞ VE YENİ BLOKLAŞMA GEÇMİŞ mi? GELECEK mi? ASIL KAVGA nedir? NEDİR BU BÜYÜK VERİ? SAVAŞMAYA DEĞER Mİ? ENDÜSTRİ 4.0 İLE DEĞİŞEN DÜNYA KRİZ mi FIRSAT mı ? GENÇLİK ve EKONOMİ SARMALI TEKNOLOJİYE KÖLE HAYATLAR GİZLİ GÖKYÜZÜ HÂKİMİYETİ BİLİM KURGU FİLMLERİ GERÇEK Mİ OLUYOR ?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA