https://elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/fd1d5aa0e54011e5ba4911a3e40031e2-e24148a630ba8d40b8e3.png
NEVZAT ÜLGER

DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI

22-01-2024 11:10 295 kez okundu.

Dünyada varlığını BM’de tescillemiş ülke sayısı 193 diyor kayıtlar. BM’lere kayıt olmayanlarla birlikte bu sayı, 204.

Gelişmiş ekonomiye sahip olan ülkelerin sayısı 39 olarak kayda geçmiş ülkelerin gelişme skalasını gösteren piramitte. Bunlar devlet denilecek özelliklere sahip olan ülkeler.

Piramidin yukarılarına doğru tırmandıkça, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu önce G-20, biraz daha yukarılara çıkınca G11 ve G-10, tepe noktada G-7 ülkeleri. (G-10'u G11 yapan ülke Brezilya.)

Dünyanın yıllık toplam GSH’sı 100 trilyon dolar.

Türkiye'nin aldığı pay bir trilyon dolar. Kişi başına düşen GSYH on bin doları aşıyor. Bu rakam 12.500 doları aşarsa “orta gelir Tuzağı'ndan yakamızı kurtarırız, ancak tüm dünyada olduğu gibi, bizim de önemli bir sorunumuz var; “gelirin adil dağılımı”.

Gelişmiş olarak kabul edilen ülkelerin, dünyanın 100 trilyon dolarlık toplam hasılasından aldıkları pay;

G-7 -------%60,

G-10 -----%75,

G-11 ----%80.

Geri kalan ülke sayısı 182 ve aldıkları pay---%20.

Kurtlar sofrası da denilen günümüz dünyasında Türkiye’nin birtakım avantajları ve dezavantajları var elbette. Önce avantajları;

1- En önemli avantajı, 1936 Montrö Antlaşması ile Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerindeki tam egemenliğidir. Bu anlaşma gereğince ticaret gemilerinin geçişleri serbest, savaş gemilerinin geçişleri konusunda ise yetkilendirilmiştir. Savaşan tarafların gemilerini geçirmez.

2- Türkiye; Ortadoğu ve Rusya gibi petrol zengini ülkelerin tam da ortasında oluşu önemli bir avantajdır. Nitekim Rusya-Ukrayna savaşı esnasında bu konu buğday ticaretinde oldukça belirgin hale gelmişti. Keza 2008 yılında ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo nedeniyle Türkiye önemli kazanım elde etmişti.

3- Varşova Paktı ülkelerinin başı olan Rusya ile komşu oluşumuz da NATO içinde Türkiye’ye bariz bir özel ve önemli konum kazandırmaktadır.

4- Eğer yeni savunma sistemleri konusunda mesafe almamış ve büyük oranda paralı askerliğe geçmemiş olsaydı, büyük bir askeri güç bulundurma mecburiyeti nedeniyle, yüksek harcamadan ötürü önemli bir dezavantaj olabilirdi.

5- Türkiye oldukça avantajlı olduğu üç önemli maden yatağına sahiptir: Bor, altın, petrol ve doğalgaz rezervi. (Petrol rezervi; 52,6 milyar ton, doğalgaz; 5 milyar metreküp diyor kayıtlar. Dünya rezervi; 1,7 trilyon varil yazıyor aynı kayıtlarda.)

6- Tarımsal ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan Türkiye’de özellikle üç ürün çok önemlidir: Buğday, şeker pancarı ve zeytin.

7- Sanayileşme yolunda önemli mesafe kaydeden Türkiye; otomotiv, tekstil ve kimyevi madde ve mamulleri konusunda da oldukça avantajlı bir konumdadır. İnşaat ve hizmetler sektörü ile ticaret, ulaştırma ve finans dallarında da kendisine dünyada yer bulabilecek konumdadır.

Herkes imalat ile zenginleşmek istiyor. Çünkü topluma en çok kalkındırma getiren ve yetenek setini artıran şey, imalat. Herkesin derdi imalatla büyümek. Sonuç alınıyor mu yoksa alınmıyor mu? Sonuçsuzluk yok ama bir seviyede kalıyor.  Türkiye’de küçük çaplı bir sanayi var. Bu hem bir dezavantaj hem de avantaj. Dezavantajı, büyük markalar çıkartamıyor, küreselleşemiyor olması. Ama gelirin tabana yayılması ile değişen şartlara çabuk intibak etmesi anlamında da büyük bir avantajı var.

8- Türkiye'de beşeri sermayenin seviyesi oldukça iyi bir noktadadır.

Birkaç da dezavantaj sayabiliriz:

 “Bir ülkede iki tür denge aranır. İçerdeki ve dışarıdaki denge.  Dışarıdaki denge döviz dengesi, yani cari açık.  İçerideki denge bütçe dengesi. İkisi birden aynı anda açık verirse bu yönetilemez duruma gelir. Dünyada hiçbir ülke yönetemez.”

2012 yılında 2.5 milyon kamu görevlisi var Türkiye’de, bu rakam şimdi 5,5 milyon olmuş. Üretime dönük yatırım yapmadan, birtakım unvanlar ortaya koyarak mülakat yolu ile memur sayısını iki katına çıkarmak, bütçe açığına davetiye çıkarmak anlamına gelir.

 “Yeterli üretim ekonomisi olmadan, büyüme, tüketime dayanıyorsa bu durum uzun süre devam edemez. Enflasyon ve daha ilerisi kaçınılmaz hale gelir.”

Bu ülkede yeterli kaynak var, ancak kaynakların seçiminde bir tercih söz konusu.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ