https://elazigharputgazetesi.com/files/uploads/user/fd1d5aa0e54011e5ba4911a3e40031e2-e24148a630ba8d40b8e3.png
NEVZAT ÜLGER

HARPUT’U YENİDEN DÜŞÜNMEK

13-12-2022 22:18 1127 kez okundu.

Harput olmasaydı, Elazığ da olmazdı...

İnsanlar vefalı olmalıdır.

Harput dünyada tanınıyor ve kabul görüyorsa, bu atmosferi haklı çıkaracak en azından yerleşim alanları oluşturarak, Harput tekrar yaşanabilir hale getirilmelidir.

Harput’a teleferikle çıkılamaz mı?

Elbette çıkılır ve yap-işlet formülü bu tür işler için adeta bir anahtardır.

Harput’u, değerlerini ve en azından bin yıllık tarihini her Elazığlı bilmelidir.

''Elazığlı aydınlar'' veya okur-yazar insanlar da olmasaydı; dağın başında yapayalnız kalan Harput'u kim tanırdı?

İshak Sunguroğlu’nun “Harput Yollarında”, Enver Çakar’ın editörlüğünde yayımlanan “Geçmişten Günümüze Harput Sempozyumu”, Fikret Karaman’ın editörlüğünde yayımlanan “Dünü ve Bugünüyle Harput”, Nevzat Ülger’in “Elazığ’a Değer Katanlar 1-2-3”, Süleyman Yapıcı’nın “Salnamelerde Harput” gibi çalışmaları ve benzeri dikkate alınarak Harput’u yaşanabilir hale getirmek hiç de zor değildir.

Yalnız aydınların yazıp-çizdikleriyle yetinmemek gerekir.

İlgili, etkili ve yetkili kurum ve kuruluşlar, Harput’u yalnız söylev ve demeçlerinde kullanmakla yetinmeyip, Harput’u yaşanabilir hale getirmeleri gerekir.

Devlet kavramı, kişileri ve bu tür mekanları yaşatmalı, günün icapları neyi gerektiriyorsa onları yerine getirerek “muasır medeniyetin üzerine” çıkmalıdır.                                      

3. Murat dönemi kayıtlarında Harput’tan ''Baş Döndürücü Kaya'' diye not var.

Şeref Tan 'ın ünlü ''Çayda Çıra'' şiirinde;

''Eriyen damla damla mum değil, gözyaşıdır,

Harput akşamlarında kalan son hatıradan...'' mısraları da Harputlu bir şairin iç çekişleridir.

İstanbullu bir yazar “Kırk Gözeler” suyundan  ''40 kuyular suları'' diye bahsediyor. Yazar gözenin, çeşme haline getirilmemiş kaynayan su olduğuna biraz yabancı.

Elazığ özellikle son 30 yılın ''imar rantına tutsak'' politikalarıyla yakın tarihine ait özgün binalarını bile yok eden, acımasız bir betonlaşma baskısı altında.

Harputlu ''saray beylerinin'' yaptırdığı, anılarla yüklü ''Hapishane Camisi'' artık yok; yerinde ise yine koskocaman bir ''çarşılı cami'' var... Adı bile halkı dışlıyor: Saray Camii.

Buğday Meydanı'', ''Yemeniciler'', ''Demirciler'', ''Bakırcılar'' çarşıları ve ''Şıra Meydanı'' gibi geleneksel ticaret mekânlarının da mutlaka korunarak yaşatılması şart değil midir?

“Harput-Kayabaşı Parkı'' projesi, tarihi Hoca Hamamı 'nı, Artuklu'dan kalma Alacalı Cami'yi, Osmanlı'dan kalma Kurşunlu Cami'yi ve Harput girişindeki ''Hacı Kerim Efendi Konağı'' restorasyonunu kapsıyordu. Hoca Hamamı restorasyonu tez zamanda biter inşallah. Şimdi bu alana belediye bir de parkın restorasyonunu ve seyir terasını ekleyerek yenilenmeyi ve tezyinatı bir adım daha ileriye taşıdı.

Diyanet işleri başkanlığının yaptırdığı “Harput Eğitim Sitesi” bir külliye olarak hem büyük bir işlevi yerine getirecek, hem de Harput’a yakışmış işin doğrusu.

Nurettin Orhan'ın 1964'te yaptığı Belek Gazi’ye ait ''anıt heykel'' , Kayabaşı'nda aynı alan içinde.

ETSO, sanayiciler ve tüccarlar topluluğu olduğuna göre onlardan da Harput’a belediyenin işaret edeceği bir “yapı” bekliyoruz işin doğrusu. Bir hastane veya bir kütüphane.

1936-39 yıllarında Elazığ’ın ilk betonarme binasını 2000'li yıllarda dönemin belediyesi yıkmasaydı, şimdi hem kent müzesi hem de birçok toplum katmanı için uygun mekanlar oluşturulabilirdi. Tarihle iç içe yaşamayı önemsemeliyiz.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI 31 MART 2024 SEÇİMİ ANALİZİ YEREL SEÇİMLERİNİN ARDINDAN “İŞARATÜ’L İCAZ” ÜZERİNDEN CHP REDDİ MİRAS YAPAR MI?         YEREL SEÇİMLERDEN NE BEKLİYORUZ? KRİZLER BİLEREK(Mİ) ÇIKARILIYOR ETSO’YA ÇAĞRIMIZ VE BEKLENTİMİZ DİYANETE ÇALIŞANLARINDAN UYARI! SEÇİME GİDİYORUZ-SAVAŞA DEĞİL TEHLİKELİ BİR PROJE; EVANJELİZM HARPUT VE ELAZIĞ ÜZERİNE SEKİZ ESER DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI YEREL YÖNETİCİLER YEREL KALKINMAYI BAŞARABİLİRLER ATATÜRK’ÜN İLTİFATINA MUHATAP BİR İSİM İSMAİL HAKKI OKDAY EDEBİYAT MI DAHA ETKİLİ- SİYASET Mİ? BEŞİ BİR YERDE DEMİREL-ÖZAL-ERBAKAN SİYASET VE KAYITDIŞILIK TÜRKİYE’DE DİNDARLIK ALGISI FARKLILAŞIYOR BİRKAÇ OLAYLA EKONOMİ ANLATIMI KENT KONSEYİ VE STK’LAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA “NİCE YÜZYILLARA” CHP KURULTAYININ ARDINDAN “HANS’IN ANLADIĞINI HASAN DA ANLAMALI” VAHDET-İ VÜCUD VE PANTEİZM Hz. ÂDEM NE İSE BİZ DE OYUZ AK PARTİ 4. BÜYÜK KONGRESİNİN ARDINDAN MERKEZ SAĞ VE TARTIŞILAN MUHAFAZAKÂRLIK VOLTAİRE, DİDEROT VE RUS ÇARİÇESİ  (İLGİNÇ BİR ANEKTOD)   G20 VE TÜRKİYE DÜNYANIN YENİ PATRONLARI KİM? SEÇİMLERDE MİLLİYETÇİ OYLAR  KUR’AN YAKMA EYLEMİ VE DİN KARŞITLARI BU MAKALEYİ HERKES OKUMALI (SÜLEYMAN DEMİREL PENCERESİ) ENFLASYON DEĞİL AHTAPOT MÜBAREK MİGROS İÇKİ SATAMAZ (MI?) DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ OLUYOR   TÜRKİYE “OYUN KURUCU” ÜLKE       HAZİNE GÜÇLÜ İSE DARBE OLMAZ BELEDİYE BAŞKANI MI OLMAK İSTİYORSUNUZ? EKONOMİZM YAPMADAN EKONOMİ KONUŞMAK SİSTEM VE REJİM BİR POLEMİĞİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ YENİ KABİNEDEN PROFİLLER MİLLET İTTİFAKI NEDEN KAYBETTİ? CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ARDINDAN İKİNCİ TUR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VE BEKLENTİLER ŞEHİR KİMLİĞİNİ KAYBETMESİN 2. YÜZYILIN SEÇİMLERİ TOPLUMUN SİYASİLERDEN BEKLENTİLERİ KİM HANGİ İSİM  ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR? BİLGİ KAYNAĞI OLARAK TASAVVUF SİYASETTE YENİ YAPILANMALAR PARTİLER SEÇİME PROJELERLE GİTMELİ DÜNYA YENİDEN RESETLENİYOR 14 MAYIS 2023 ERKEN SEÇİMİ RESETLENEN YENİ TÜRKİYE DEVLETİN DİNİ VE MEDENİYET DÜŞÜNÜYOR MUYUZ? DEPREMLERLE YAŞAMAK SANAYİLEŞME VE KALKINMA HİKAYESİ “MESNEVİ OKUYUP BULGUR AŞI YEMEK” VEKALET SAVAŞININ YENİ ADI: UKRAYNA KATAR DÜNYA KUPASI VE ÇIKARIMLAR KAPİTALİZM ÜZERİNDEN İRONİ KALKINMA VE İSLAM ÜLKELERİ ÜZERİNE ÜLKELER HANGİ SİSTEMLE YÖNETİLİYOR? POTANSİYELİMİZ VE GELECEĞİMİZ
islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet smok