YEREL
Giriş Tarihi : 23-08-2022 11:32

EPDK’nın Kurul Kararı yargıya taşındı

EPDK’nın Kurul Kararı yargıya taşındı

EPDK’nın Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde aldığı Kurul kararı yargıya taşındı. İlimiz avukatlarından, Avukat Erdem Çınar, kararın iptali için dava açtı.

İlimizde sanayi dünyasında en çok konuşulan konu 11 Ağustosta çıkarılan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde yapılan değişiklik yönetmeliği. Tartışılan yönetmeliği çıkaran EPDK'yı sert sözlerle eleştiren Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat ÖZTÜRK hakkında EPDK tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Konu gündemdeki yerini korurken, yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açan Avukat Erdem Çınar'ın konu ile ilgili görüşlerini aldık.

EPDK’nın Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği hakkında konuşan avukat Erdem Çınar şunları söyledi;

“2019 yılında bir yönetmelik çıkarılmış. Denmiş ki "güneş enerjisinden elektrik üret, tesisinde kullan, artan üretimini devlete sat".Çok iyi bir yönetmelik. Zira; devletimiz kullanılan elektriğin çok büyük bir bölümünü oldukça pahalı olan doğalgazdan elektrik üretim tesislerinden sağladığı için maliyetler de dolayısıyla yükseliyor ve halkımız elektriği pahalı kullanıyor. 2019 yılında çıkarılan yönetmelik kapsamında yüzlerce firma krediler çekip borçlanarak büyük yatırımlar yaparak güneş enerjisinden elektrik tesisleri kurmaya başladılar. Bu firmaların bir kısmı yaklaşık 1 yıl önce üretime geçtiler ve kendi tesislerinde tükettiklerinden fazlası üretimi devletimize satarak yatırımlarını azar azar çıkarmaya başladılar. Devletimiz de ülkemizin ihtiyacı olan enerjinin bir kısmını pahalı olan doğalgazdan üretmek yerine çok daha ucuz ve ayrıca çevreyi kirletmeyen yeşil enerji denilen GES 'lerden karşılamaya başladı. Dolayısıyla, devletimizin enerji maliyetleri de azalmaya başladı. Yani, 2019 yılında çıkarılan yönetmelik herkesin menfaatineydi.

“DEVLETİMİZ ALEYHİNE TAZMİNAT DAVALARI AÇILACAKTIR”

Ancak, 11 Ağustos 2022 tarihinde bu yönetmelikte değişiklik yapıldı ve firmaların tüketimlerinden fazlası ürettikleri elektrik enerjisini artık satamayacakları, sisteme bedelsiz verecekleri hükmü getirildi. Bu yönetmelik çıktıktan sonra, firmaların fazladan para harcayarak ihtiyaçlarından fazla elektrik üreterek sisteme bedelsiz vermeleri beklenemeyeceğinden, ülkemizin her yanında GES 'lerden elektrik üretimi oldukça azalacaktır. Bundan sonra, devletimiz ucuz ve temiz olan GES 'lerden sağladığı elektriğin yerine oldukça pahalı olan doğalgazdan elektrik üreten santrallerden sağlamaya başlayacaktır. Bu durumda, devletimizin enerji maliyetleri yükseleceğinden, elektrik faturalarında da artma söz konusu olacaktır. Bu yönetmelik değişikliği sadece ve sadece doğalgazdan elektrik üreterek devletimize yüksek fiyattan satan büyük firmalara yarayacaktır. EPDK burada devletimizin ve halkımızın menfaatine değil, doğalgazdan elektrik üreten büyük holdinglerin menfaatine hareket etmiştir. Yönetmelik değişikliğinin iptal edilmemesi halinde, milyonlar harcayarak yatırımlar yapan ancak ürettikleri elektriği satamadığı için zarar eden şirketler tarafından Türkiye'nin her yerinde devletimiz aleyhine tazminat davaları açılacaktır.”

Yapılan değişikliğin Anayasada yer alan "hukuk devleti" anlayışına da aykırı olduğunu söyleyen Avukat Erdem Çınar, “Devletimiz 2019 yılında bir yönetmelik çıkarmış, bu şartlara göre tesis kuranlar fazla ürettikleri elektriği satabilirler demiş. Devletimize güvenen birçok firma da milyonlar harcayarak tesisler kurmuş ve elektrik üretmeye başlamış. 11 Ağustosta çıkarılan yönetmelikle, bu sefer ihtiyaç fazlasını satamazsın, bedelsiz vereceksin denmiş. Bir hukuk devletinde bu olmaz. Devlet vatandaşını kandıramaz” dedi.

“SUAT ÖZTÜRK YAPILAN HUKUKSUZLUĞU DİLE GETİRMİŞ”

EPDK'nın Suat Öztürk hakkında yaptığı suç duyurusu hakkında da görüşlerini bildiren Avukat Erdem Çınar, “Ne yapmış Suat bey, başkanı olduğu OSB 'de bulunan şirketlerin hakkını savunmuş, yapılan hukuksuzluğu dile getirmiş. EPDK'nın Suat bey hakkındaki suç duyurusu ancak ve ancak "yavuz hırsız ev sahibini bastırır" sözüyle izah edilebilir. Biliyorsunuz, birisi suçlu olduğunu biliyorsa kendisini eleştirenlere karşı baskın çıkabilmek için her türlü çirkinliği yapar. EPDK yöneticileri de bu yönetmelik değişikliğinde hatalı olduklarını kendileri de çok iyi bildikleri için, bunun getirdiği ruh haliyle baskın çıkabilmek için suç duyurusunda bulunmuşlardır" dedi.

DAVA AÇILDI

Avukat Erdem ÇINAR son olarak; yönetmelik değişikliğinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açtığını, ülkemizin birçok yerinden de davalar açılacağını beklediğini, devletimizin ve halkımızın zararına ve Anayasaya aykırı bu düzenlemenin mutlaka Danıştay tarafından iptal edileceğini düşündüğünü söyledi.

mehmet karakılıçmehmet karakılıç