YEREL
Giriş Tarihi : 11-07-2023 11:40

SIK GÖRÜLEN VE TEHLİKELİ BİR HASTALIK KARACİĞER YAĞLANMASI…

SIK GÖRÜLEN VE TEHLİKELİ BİR HASTALIK KARACİĞER YAĞLANMASI…

Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, karaciğer yağlaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, karaciğer yağlanmasının giderek sık olarak görülen bir hastalık olduğunu, karaciğer hastalıklarında karaciğer yağlanmasının günümüzde en çok rastlanan hastalık olduğunu sözlerine ekledi.

ÖZELLİKLE ŞEKER HASTALARINDA GÖRÜLEN BİR HASTALIK…

Dr. YALNIZ, günümüzde obezitenin artması ile birlikte şeker hastalarında insülin direncinin gelişmesine bağlı olarak karaciğerde yağlanma meydana geldiğini, daha çok obezite ve insülin direncinin sonucunda özellikle şeker hastalarında sıklıkla görülen bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, kan tahlili yapıldığında karaciğer testlerinin bozuk çıkması neticesinde, eğer Hepatit B ve Hepatit C gibi nedenler yok ise karaciğer testlerindeki bozukluğun nedenini öğrenmek için hastadan ultrasonografi istendiğini ve sonuç olarak karaciğerin yağlandığının ortaya çıktığını söyledi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, karaciğer yağlanmasının basit bir yağlanma olarak görünse de, karaciğer yağlanmalarının bir kısmında Hepatit B, Hepatit C veya alkol alan hastalarda olduğu gibi, karaciğerde hepatit hastalığına, uzun yıllar sonra karaciğer sirozuna ve hatta karaciğer kanserine neden olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, alkol, obezite ve insülin direncinden dolayı, karaciğer yağlanmasının karaciğer hastalıklarının bir numaralı nedeni haline geldiği için toplumun yüzde yirmi veya yüz de otuzluk kesimini yakından ilgilendirdiğini söyledi.

BASİT BİR YAĞLANMA OLMAYA BİLİR…

Dr. YALNIZ, bu yağlanmaların hepsinin basit yağlanma olmadığını, hastaların az bir kısmında karaciğer yağlanmasının ilerleyebildiğini, bundan dolayı da hastaların bunu göz ardı etmemeleri gerektiğini, bu yüzden muhakkak bir gastroentoroloji uzmanına başvurulması gerektiğini ifade etti.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, çok nadir hastalarda karaciğerden örnek alınıp biyopsi ile yağlanmanın nedeninin araştırıldığını söyledi.

EN GEÇERLİ TEDAVİ BESLENMEDİR…

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, kilomuzun normal seviyelere ulaşması için çaba sarf etmemiz gerektiğini, obezite ve şeker hastalığının tedavisinde ilk yapılan tedavinin beslenme olduğunu, aynı zamanda karaciğer yağlanmasında da en geçerli ve en temel tedavinin beslenme tedavisi olduğunu dile getirdi.

Dr. YALNIZ, hastaların yüzde on oranında bile kilo vermeleri durumunda, karaciğer yağlanmasında azalma ve geriye dönme olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, bu hastalığın en bilinen ve tek tedavisinin, yağlı, kalorili, kilo yapıcı gıdalardan uzak durup egzersizin doğru şekilde yapılması, Akdeniz tipi diyetle beslenilmesi ve ideal olan kiloya dönülmesi olduğunu ifade etti.

Dr. YALNIZ, sebze, meyve, lifli gıdalar, doğal olan gıdalar, kalorisi yüksek olmayan gıdalarla beslenmenin önem arz ettiğini söyledi.

mehmet karakılıçmehmet karakılıç