YEREL
Giriş Tarihi : 12-07-2023 11:46

MİLLETVEKİLİ KELEŞ: MALATYA-ELAZIĞ DEMİRYOLU ELEKTRİFİKASYON SİSTEMİ İHALESİNDE SONA GELİNDİ

MİLLETVEKİLİ KELEŞ: MALATYA-ELAZIĞ DEMİRYOLU ELEKTRİFİKASYON SİSTEMİ İHALESİNDE SONA GELİNDİ

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Malatya – Elazığ Demiryolu Elektrifikasyon Sistemi ihalesinde sona gelindiğini duyurdu.

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Malatya – Elazığ Demiryolu Elektrifikasyon Sistemi ihalesi hakkında açıklamalarda bulundu. Milletvekili Keleş, Malatya-Elazığ arası 119 km’lik demiryolu hat kesimine elektrifikasyon tesisleri kurularak elektrikli işletmeciliğin yapılması sağlanacağını belirtti. Keleş, “Malatya-Elazığ arası 119 km’lik demiryolu hat kesimine elektrifikasyon tesisleri kurularak elektrikli işletmeciliğin yapılması sağlanacaktır. Toplam Hat Uzunluğu 119 Km olacak olan sistemde Elektrikli İşletmeciliğe geçişle birlikte daha az çeker ve daha az enerjiyle daha çok yük taşınması sağlanacaktır. Bu sayede dizel işletmecilikteki karbon salınımı azaltılacak olup doğaya olan zarar minimum seviyeye düşürülerek, yeşil bir ulaşım sağlanılacaktır. Yaklaşık 4 Yıl gibi bir zaman diliminde yapılacak olan yatırımın maliyeti yaklaşık olarak 600 milyon TL üzerindedir” dedi.

PROJENİN GETİRECEĞİ KAZANIMLAR

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Temmuz ayı itibariyle çalışmalara başlanacağını ve 2 yıl içerisinde tamamlanacağını belirterek projenin kazanımlarına değindi. Keleş, “Projenin tamamlanmasıyla, yoğun yük kapasitesine sahip olan Suveren İstasyonu’ndaki taşımacılığın elektrikli olarak yapılabilmesi için 250 km uzunluğundaki Malatya-Elazığ-Genç arası hat kesiminin ilk etabı tamamlanmış olacak, hâlihazırda elektrikli işletmecilik yapılan Divriği-İskenderun hattına bağlantı sağlanacaktır. Elektrikli işletmeciliğe geçişle birlikte daha az çeker ve daha az enerjiyle daha çok yük taşınması sağlanacaktır.

Elektrikli işletmecilik sayesinde mevcut dizel işletmecilikteki karbon salınımı azaltılacak, yeşil bir ulaşım sağlanacaktır. Proje kapsamında,  İskenderun-Divriği hattını besleyen ve yetersiz güce sahip olmasından ötürü elektrikli işletmecilikte aksaklığa sebebiyet veren Yazlak TM modernize edilerek gücü arttırılacak, bu sayede hem İskenderun-Divriği hattını besleyecek hem de Malatya-Elazığ hat kesiminde elektrikli işletmeciliğe geçiş sonrası diğer trafo merkezlerinde kesinti olması durumunda da uzaktan besleme sağlayarak kesintisiz elektrikli işletmeciliğe hizmet edecektir. İhale sürecinin tamamlanmasına müteakip yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak Temmuz ayı itibariyle çalışmalara başlanacak olup 2 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir” dedi.

“MALATYA-ELAZIĞ HIZLI TREN HATTI 2024 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE TAMAMLANACAK”

Milletvekili Keleş, hızlı tren hatlarındaki son durumu da paylaşarak; Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı 2023 Nisan ayı itibariyle işletmeye alındı, işletmesi aktif bir şekilde devam ediyor. Sivas-Malatya Hızlı Tren Hattı proje çalışmaları tamamlanmış olup 2024 yılı yatırım programına teklifi yapılacaktır. Malatya-Elazığ Hızlı Tren Hattı proje çalışmaları son aşamaya gelmiş olup 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacaktır” dedi.

mehmet karakılıçmehmet karakılıç