YEREL
Giriş Tarihi : 21-07-2023 13:21

Elazığ madeni her yıl 200 milyon dolarlık bakır ithalatının önüne geçecek

Elazığ madeni her yıl 200 milyon dolarlık bakır ithalatının önüne geçecek

Maden ilçesi kıyabekir bölgesinde MTA’nın belirlediği Bakır rezervlerinin yapılan ihale ile işletmesini alan Cengiz Holding burada ki çalışmalarını devam ettiriyor. Bir yandan tesislerin kurulması diğer yandan ise bakır rezervine ulaşılması için galeri açma çalışmalarının sürdüğünü belirten Yönetici Cem Yüceer; “Burada çıkarılacak olan başta bakır olmak üzere diğer elementlerin de ayrışmasını yerinde yapmak istiyoruz. İzabete tesisi kurulması noktasında araştırmalarımız devam ediyor. Ancak bu tesisin kurulması çok pahalı. Ülkemizde 3 adet izabe tesisi bulunuyor. Ancakbiz başta istihdam olmak üzere burada ki tesislerimizde hem bölgenin insanını kullanmak hem de ekonomik katkı sağlamak adına planlamalarımızı yapıyoruz.” dedi.

1 MİLYON TON BAKIR İŞLENECEK

Cengiz Holding olarak düzenledikleri basın toplantısına Kurumsal İletişimDirektörü Ebru Erdoğan ile birlikte katılan Cem Yüceer geniş ve detaylı açıklamalarda bulundu.

Maden’de ki bakır sahasında cevhere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirten Cem Yüceer şunları söyledi.

“Cengiz Holding olarak ülke genelinde ki 9tesisimizde 5500 çalışanımız var.  Bünyemizde bakır ile ilgili 3 tesisimiz var. Elazığ 4. Tesisimiz olacak. Parolamız önce insan sonra çevre ve sonra maden olmuştur. Burada böyle olacak.

Madenden son ürüne kadar üretim yapabilen Türkiye’deki tek şirket olan Eti Bakır, Elazığ’da 350 milyon dolarlık yatırımla yapımını sürdürdüğü yeni tesisinde her yıl ortalama 1 milyon ton bakır cevheri işleyecek.

Sanayi ve madencilik teknolojileri alanlarında Türk şirketlerine öncülük yapan grupların başında gelen Cengiz Holding; grup şirketi Eti Bakır ile farklı bölgelerde katma değerli madencilik faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye'nin cevherden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre tesislerine sahip olan Eti Bakır’ın Küre ve Samsun’dan başlayarak Mardin’de sürdürdüğü madencilik 4.0 atılımının yeni adresi Elazığ oldu. Şirket, Elazığ’ın Maden ilçesinde yeni bir tesisinin inşası için çalışmalara başladı. Eti Bakır Elazığ İşletme Müdürü Cem Yüceer, “Bakır, geleceğin en stratejik hammaddelerinden biri olarak gösteriliyor. Elazığ’da planladığımız ve 350 milyon dolarlık yatırımla kuracağımız tesiste yıllık ortalama 1 milyon tonluk bakır cevherini işleyeceğiz. Buradaki üretimimizle cari açığın kapanmasına her yıl 200 milyon dolarlık katkı sağlayacağız.” dedi.

İSTİHDAMDA ÖNCELİK YERELİN

Eti Bakır’ın 9 tesisle Türkiye’nin bakır ihtiyacının %20’sini karşıladığını vurgulayan Yüceer; “Tesislerimizin üçü bu bölgede; Siirt, Mardin ve Adıyaman’da yer alıyor. Bu bölgenin en büyük yatırımcısıyız. Şimdi madencilik birikimimizi ve tecrübemizi Elazığ’a taşıyacağız. Diğer tüm var olduğumuz bölgelerdeki gibi buradaki madeni ekonomiye kazandırmanın yanı sıra, bölgeye ve bölge insanına fayda sağlayabilmek için çok çalışacağız.” diye konuştu. Maden sahasında halen arama, geliştirme ve kurulum faaliyetlerinin devam ettiğini dile getiren Yüceer, “Yer altı arama galerisi, kuyu, kule, fabrikalar, yönetim ve sosyal tesislerden oluşacak alanda kurulacak işletmemizde yaklaşık 750 kişiyi istihdam edeceğiz. Tüm tesislerimizde olduğu gibi istihdamda önceliğimiz bölgede yaşayanlar olacak” dedi.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak bakıra olan talebin son yıllarda büyük artış gösterdiğinin altını çizen Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz de Türkiye’nin bakır üretimini artırmak için yeni yatırımlar yapıyoruz. Elazığ’ın Maden ilçesinde 350 milyon dolar yatırımla kuracağımız ve üç yıl içinde faaliyete geçecek olan tesisimizle beraber Eti Bakır’ın toplam katot bakır üretimi 20 bin ton daha artarak 90 bin tona ulaşacak.”

 

 

 

mehmet karakılıçmehmet karakılıç