YEREL
Giriş Tarihi : 31-03-2023 11:27

Dr. Bulut: Erken tanı hızlı tedavi tedavisi

Dr. Bulut: Erken tanı hızlı tedavi tedavisi

Fırat Üniversitesi Hastanesi Eğitim Birimi tarafından 24 Mart Dünya Tüberküloz Gününe yönelik bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Halk sağlığı Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İrem BULUT, her yıl 24 Mart Dünya Tüberküloz Gününü, Tüberkülozun yıkıcı sağlık, sosyal ve ekonomik sonuçları hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek ve küresel tüberküloz salgınını sona erdirme çabalarını hızlandırmak için andıklarını söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi İrem BULUT, Tüberküloz hastalığının sağlam kişilere bulaşmasının önlenmesinde en önemli faktörün, hastalara hızlı tanı konularak en kısa sürede ilaç tedavisi başlanması olduğunu, ilaç tedavisi başlanmayan hastaların yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Dr. BULUT, ‘Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre Dünya genelinde 2021 yılında yaklaşık 10,6 milyon yeni Tüberküloz hastası ortaya çıktığını ve 1.4 milyon insanın Tüberkülozdan hayatını kaybettiğini dile getirdi.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısı ile etkinlikte konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze KIRKIL, Tüberkülozun Mycobacterium Tuberculosis basilinin neden olduğu, tipik olarak akciğerleri etkileyen (pulmoner TB) aynı zamanda akciğer dışı tutulum da gösteren bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gamze KIRKIL, Tüberkülozda tedavinin kısa süreli standart tedavi rejimleri seçilmesi gerektiğini, ilaçların doğrudan gözetimli tedavi ile ve yeterli süre kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze KIRKIL, ‘Tüberküloz hastalarının tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da sorumlu kişinin gözetiminde içmesi ve bu durumun kaydedilmesi gerektiğini vurguladı’.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat Konferans Salonunda gerçekleştirilen 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü etkinliğine çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

mehmet karakılıçmehmet karakılıç