YEREL
Giriş Tarihi : 31-07-2023 08:41

TÜRKİYE’DE YAŞAYAN PASAPORTSUZ AZERBAYCANLILAR PASAPORTLARINA KAVUŞTU

TÜRKİYE’DE YAŞAYAN PASAPORTSUZ AZERBAYCANLILAR PASAPORTLARINA KAVUŞTU

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki mutabakatla, Azerbaycan vatandaşları yıllar sonra pasaportlarına kavuştu

Azerbaycan Başkonsolosluğunda pasaport dağıtım töreni düzenlendi

Türkiye'de yaşayan ve farklı nedenlerden ötürü ülkelerinin pasaportuna sahip olmayan Azerbaycan vatandaşları iki ülke arasındaki mutabakatla pasaportlarına kavuştu.

Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti tarafından onaylanan Eylem Planı uyarınca, Türkiye’ye göç eden ve halen burada yaşayan kişilere ve onların Türkiye'de doğmuş aile üyelerine gerekli yardımın sağlanması için ilgili devlet kurumlarının yetkili temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin de mutabakatı ile Azerbaycan heyetince, 2 bin 93 kişinin pasaport kaydı, 459 kişinin vatandaşlık tespiti talepleri icraata yönlendirildi.

Bugün de bu kapsamda, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Beşiktaş'taki İstanbul Başkonsolosluğu binasında 30 kişiye yıllardır hayalini kurdukları pasaportları verildi. Pasaportlarını alan Azerbaycan vatandaşlarının mutluluğu gözlerinden okunurken, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, pasaportlarına kavuşan vatandaşların geçmişte yaşadıkları zorlukların üstesinden geleceklerini söyledi.

NARMİNA MUSTAFAYEVA: "BİN 300'E YAKIN PASAPORT TESLİM EDİLDİ"

Pasaportlar müracaatlarının her geçen gün arttığını söyleyen Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, "Bugün, Türkiye'de, daha çok İstanbul'da yaşayan, Azerbaycan vatandaşları ve bizim için çok önemli bir gün. Çünkü pasaportları kendilerine takdim ettik. Uzun yıllardır, 90'lı yıllardan burada yaşayan Azerbaycan vatandaşları biliyorsunuz bazılarının daha çoklarının evrakları yoktu. Onlara pasaportlar hazırlandı. Yani buradan alınmış evraklar bilgiler sayesinde. Azerbaycan'da çıkarılmış pasaportlar bugün sahiplerini buldu. Nihayet Azerbaycan pasaportunu aldılar. Bu çok önemli çünkü onların karşılaştığı zorluklarla burada birçok hizmetlerden mahrum kalmışlardı. Aldıkları pasaportları sayesinde İnşallah bundan sonra o zorlukların üstesinden gelecekler. Toplamda dört binin üzerinde müracaatlara bakıldı. Onların hepsi pasaport değildi ama en çok pasaportlarla ilgiliydi. İki binin üzerinde. Bin 300'e yakın pasaport artık teslim edildi ve hala da bu işlem devam etmekte" dedi.

DAŞQIN RECEBLİ: “İSTANBUL VE DİĞER BÖLGELERDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZIN PASAPORT DAĞITIMI HAYATA GEÇİRİLDİ”

Azerbaycan Diasporasından sorumlu devlet bakanlığı müsteşarı Daşqın Recebli ise, "Cumhurbaşkanlarımız Sayın Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'in teşebbüsleriyle, kanunsuz olarak yerleşmiş Azerbaycan vatandaşlarının, İstanbul ve diğer bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın pasaport dağıtımı hayata geçirildi. Bu işlem devam ettiriliyor ve hele de devam ettirilecek. Hesaplamalara göre şimdi 4 bine yakın vatandaşımıza pasaportlar dağıtıldı. Esas maksadımız burada yaşayan bütün Azerbaycanlıların senetlerinin tam şekilde resmileştirilmesi ve oturumlar esasında Türkiye'de, kardeş devlette legal bir şekilde yaşamalarını temin etmektir" ifadelerini kullandı.

AdminAdmin