YEREL
Giriş Tarihi : 16-10-2023 16:48

FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE “İSLAM VE MEDENİYET 3. ULUSLARARASI SEMPOZYUMU” DÜZENLENDİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE “İSLAM VE MEDENİYET 3. ULUSLARARASI SEMPOZYUMU” DÜZENLENDİ

Fırat Üniversitesi, Elazığ Valiliği ve Elazığ Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “İslam ve Medeniyet 3. Uluslararası Sempozyumu” bu yıl İslam medeniyetinin kurucu unsurları “Kur-an – Sünnet- Akıl” alt başlığı ile Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Düzenlenen sempozyuma; Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ, Tunceli Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan PEKER, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif BİLGİNOĞLU, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin KAHRAMAN, eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret KARAMAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal ÜSTÜNDAĞ, Prof. Dr. Soner ÖZGEN, İl Müftüsü İrfan ÜSTÜNDAĞ, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel ÖZDEMİR, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının müdürleri, ulusal ve uluslararası Üniversitelerden bilim insanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel ÖZDEMİR, “İslam ve Medeniyet 3. Uluslararası Sempozyumu”nun bu yıl İslam medeniyetinin kurucu unsurları “Kur-an – Sünnet- Akıl” alt başlığı ile düzenlendiğini belirterek, sempozyuma Afganistan, Suriye, Myanmar, Keşmir ve Filistin’den bilim insanlarının katıldığını söyledi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ ise, yaklaşık 10 gündür Gazze’de Müslüman Filistin halkına karşı gösterdiği insanlık dışı saldırıları nedeniyle, insanlık ve savaş suçu işleyen İsrail devletini kınadığını belirtti.

Prof. Dr. GÖKTAŞ, “ İslam medeniyeti, İslam’ın doğuşundan günümüze kadar, Müslümanların yaşadığı ve yerleştiği bölgelerde, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeler ile bu toplumların ortaklaşa gerçekleştirdiği düşünce, bilim, edebiyat, sanat ve mimari alanlarındaki gelişmelerin tümünü kapsar. İslam medeniyeti Hz. Muhammed’in, Mekke’de Hira mağarasında aldığı “ Yaradan Rabbinin Adıyla Oku” emriyle başlamış, medeniyet anlayışının temeline insanı koymuş, onun maddi ve manevi yönlerini geliştirerek yaşam hakkı ile hukukunu temel ilke edinmiştir. Bu medeniyetin temel hedefi; kurucu unsuru olan insanı, Ahsen-i takvim yani mükemmellik mertebesine ulaştırmaktır.

Bugün İlahiyat Fakültemizin destekleriyle, yurt içi ve yurt dışından birbirinden değerli bilim insanlarımız katıldığı sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Sempozyumda birer konuşma yapan Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN ve Belediye Başkan Yardımcısı Nazif BİLGİNOĞLU ise sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunarak, yurt içi ve yurt dışından sempozyuma katılmak için ilimize gelen bilim insanlarına teşekkür ettiler. 

Daha sonra sempozyuma konuşmacı olarak katılan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin KAHRAMAN,  Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı ve İslam medeniyeti konusunda çeşitli bilgiler sundular.

Prof. Dr. KAHRAMAN, “Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. Erzurum´da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943 yılında ilk planına göre matematik okuyup mühendis olmak için İstanbul´a geldi. Bir akrabasının tavsiyesi üzerine, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü´nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı HelmutRitter´in anlattıklarının büyüleyici etkisi altında Fuat Sezgin ertesi gün derslere kayıt olmak üzere Enstitü´ye gider ve kayıtlar bitmiş olmasına rağmen Sezgin kaydını yaptırır ve eğitim hayatı başlar.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in olağanüstü gayretleri ve çalışmalarıyla ikinci bir müze 2008 tarihinde içerisinde yaklaşık 700 eserin olduğu ve bu eserlerin tamamına yakını saygıdeğer hocamızın çabalarıyla bağış olarak kazandırılmış İstanbul Gülhane Parkı içerisindeki binada bütün milletimize armağan edilmiştir. Öğrencilerimizin bu müzeyi gezmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN günün anısına YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin KAHRAMAN’a plaket takdim etti.

mehmet karakılıçmehmet karakılıç